Κριστίν Λαγκάρντ: Συστάσεις προς το Eurogroup για κοινή δράση

Ζήτησε «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» στις προκλήσεις του πολέμου

by Times Newsroom

Για να είναι επιτυχής ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό ρεκόρ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική βοήθεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν παρεμποδίζεται.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, στον απόηχο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που αποφασίστηκε την Πέμπτη.

Η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών να στοχεύσουν στη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ μπορεί και θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές σήμερα δεν θα παγιωθούν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα αποσταθεροποιηθούν», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα. «Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δεν ενεργούμε στο κενό».

«Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις»

Με την συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» στις προκλήσεις του πολέμου.

«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές», είπε. «Πρέπει να συνεργάζονται χέρι-χέρι και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, και Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe, είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «αναγνωρίζουν και συμφωνούν» ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο, πρέπει να μειωθεί.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό θα κάνει τους πολίτες μας, τους λαούς της Ευρώπης, φτωχότερους», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Οι παρεμβάσεις μας θα συντονιστούν με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε την αύξηση της πληθωριστικής πίεσης».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή