Κρίστοφερ Λι (1922 – 2015) Βρετανός ηθοποιός, ιταλικής καταγωγής, τραγουδιστής και συγγραφέας

Ο Λι, υποδυόταν αρχικά ρόλους κακών και έγινε ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο του Κόμητα Δράκουλα στη σχετική σειρά ταινιών της Hammer Horror.

by Times Newsroom

Ο (Σερ) Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι ((Sir) Christopher Frank Carandini Lee, 27 Μαΐου 1922 – 7 Ιουνίου 2015) ήταν Βρετανός ηθοποιός, ιταλικής καταγωγής, τραγουδιστής και συγγραφέας. Ο Λι, υποδυόταν αρχικά ρόλους κακών και έγινε ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο του Κόμητα Δράκουλα στη σχετική σειρά ταινιών της Hammer Horror. Υποδύθηκε επίσης, τον Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία Τζέιμς Μποντ: Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Όπλο (1974) και τον Σάρουμαν στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (2001-2003) και στην τριλογία του Χόμπιτ (2012-2014). Επίσης, έπαιξε τον ρόλο του Κόμητα Ντούκου στα τελευταία δύο φιλμ της πρήκουελ τριλογίας του Πολέμου των Άστρων (2002 και 2005).

Πρώτα χρόνια και πόλεμος

Ο Κρίστοφερ Λι γεννήθηκε στο Μπελγκρέβια του δυτικού Λονδίνου. Θεωρούνταν απόγονος του Καρλομάγνου. Φοίτησε στο αγγλικό κολέγιο του Ουέλινγκτον, όπου έμαθε αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Αργότερα, έμαθε επίσης και Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά, ενώ επίσης κατείχε σε έναν βαθμό και τα Ρωσικά, Σουηδικά και τα Κινέζικα. Το 1939, μήνες πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε για λίγο καιρό στο Παρίσι, όπου έγινε αυτόπτης μάρτυρας της τελευταίας δημόσιας εκτέλεσης με γκιλοτίνα. Το 1939, έλαβε μέρος, ως εθελοντής, στον Σοβιετοφινλανδικό πόλεμο, με την πλευρά των Φινλανδών, ενώ αργότερα, επέστρεψε στην Αγγλία και φαίνεται πως συμμετείχε ενεργά στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σε ειδικές επιχειρησιακές ομάδες. Για τα χρόνια του στον στρατό ο ίδιος δήλωνε “Έχω ήδη επιφορτιστεί με πολλά μυστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχω υπογράψει την Επίσημη Μυστική Πράξη, που με δεσμεύει για μια ζωή. Οπότε αν μου ζητηθεί να κρατήσω κάτι μυστικό, θα το πάρω στον τάφο μου”. Αργότερα υπηρέτησε, ως αξιωματικός πληροφοριών της RAF στην Αφρική. Λόγω προβλημάτων όρασης, δεν μπόρεσε να ενταχθεί στην αεροπορία ως ιπτάμενος.

Καριέρα στον κινηματογράφο

Με το τέλος του πολέμου άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο και η πρώτη ταινία στην οποία έλαβε μέρος ονομαζότανε Corridor of Mirrors (1948). Μέχρι το 1957 είχε παίξει ήδη σε 37 ταινίες και 11 σειρές, μεταξύ των οποίων και οι Άμλετ (1948) του Λόρενς Ολίβιε και Moulin Rouge (1952), έχοντας όμως μικρούς ρόλους. Εκείνο το έτος (1957), υποδύθηκε το τέρας του Φρανκενστάιν στην ταινία με τίτλο The Curse of Frankenstein. Την επόμενη χρονιά (1958), έπαιξε τον ρόλο του Κόμητα Δράκουλα στην ομώνυμη ταινία. Το 1959 συμμετείχε στην κινηματογραφική ταινία The Hount of the Baskervilles, στον ρόλο του Σερ Χένρι Μπάσκερβιλ, με τον Πίτερ Κάσινγκ να έχει τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς, ενώ έπαιξε και στην ταινία τρόμου The Mummy (Η Μούμια). Το 1962 έπαιξε ξανά σε ταινία Σέρλοκ Χολμς, που είχε το όνομα Sherlock Holmes and the deadly necklace, όπου είχε τον ρόλο του Σέρλοκ. Το 1966 υποδύθηκε τον Ρασπούτιν στην ταινία Rasputin the Mad Monk. Το 1970 θα κάνει την εμφάνισή του σε τρίτη ταινία του Σέρλοκ Χολμς (The privite life of Sherlock Holmes), στον ρόλο του Μάικροφτ Χολμς, όμως την δεκαετία του 60 και μέχρι το 1972 θα γίνει γνωστός για τον ρόλο του Δράκουλα τον οποίο έπαιξε στην σειρά ταινιών της Hammer Horror που ακολούθησαν την ταινία του 1958. Συνολικά έπαιξε τον ρόλο του Δράκουλα σε 7 ταινίες. Ήτανε ένας ρόλος που έμελλε να στιγματίσει τον Λι για ολόκληρη την καριέρα του. Άλλες αξιόλογες ταινίες στις οποίες πήρε μέρος την δεκαετία του 1960 ήταν οι Scream of fear (1961), The pirates of blood river (1962) και The devil rides out (Η ερωμένη του διαβόλου) (1968).

Το 1973 θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία τρόμου The Wicker Man, η οποία θεωρείτε ως η καλύτερη ταινία του. Το 1974 υποδύθηκε τον Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία Τζέιμς Μποντ: Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Όπλο, όπου συνεργάστηκε με τους Ρότζερ Μουρ και Μπριτ Έκλαντ. To 1979 θα παίξει στην κωμική ταινία με τίτλο 1941, σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το 1981 θα παίξει στην ταινία The Salamander με συμπρωταγωνιστές τους Φράνκο Νέρο και τον Άντονι Κουίν, καθώς και στην ταινία An eye for an eye όπου θα συνεργαστεί με τον Τσακ Νόρις. Το 1983 θα συνεργαστεί με τους φίλους του Βίνσεντ Πράις και Πίτερ Κάσινγκ στην ταινία τρόμου House of the Long Shadows. Τα επόμενα χρόνια θα συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες χωρίς όμως να έχει κάποιο μεγάλο ρόλο. Το 1998 θα ερμηνεύσει τον Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ιδρυτή του Πακιστάν, στην ταινία Jinnah, όπου ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν η καλύτερη ερμηνεία του.

Από το 2000 και μετέπειτα, ο Λι θα επιστρέψει στους μεγάλους ρόλους, υποδυόμενος τον Κόμητα Ντούκου στη πρήκουελ τριλογία του Πολέμου των Άστρων (2002 και 2005) και τον Σάρουμαν στις τριλογίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (2001-2003) και Χόμπιτ (2012-2014). Παράλληλα, θα παίξει σε αρκετές ταινίες του Τιμ Μπάρτον, όπως στον Μύθο του Ακέφαλου καβαλάρη (1999), Corpse Bride (2005), Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (Alice in Wonderland) (2010) και Dark Shadows (2012), όπου θα έχει για συμπρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ. Η μεγαλύτερη επιτυχία της συνεργασίας των τριών θα έρθει με την ταινία Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (Charlie and the chocolate factory) (2005), όπου ο Λι υποδύθηκε τον Dr. Wilbur Wonka, πατέρα του Willy Wonka (Τζόνι Ντεπ). Το 2008 θα συνεργαστεί ξανά με μερικούς από τους ηθοποιούς του Πολέμου των Άστρων στην ταινία κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Clone Wars, όπου θα δανείσει την φωνή του στον ρόλο που είχε υποδυθεί στο παρελθόν, αυτόν του Κόμητα Ντούκου, ενώ το επόμενο έτος θα έχει για συμπρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ στην ταινία Στιγμιότυπα πολέμου (Triage). Το 2011 θα συνεργαστεί με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία Hugo, ενώ από το 2013 και μετά συμμετείχε σε ταινίες με μικρότερους ρόλους. Τελευταία του εμφάνιση ήταν στην ταινία Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών (2014), όπου υποδύθηκε τον Σάρουμαν. Ωστόσο, δάνεισε την φωνή του σε τρεις ακόμα ταινίες. Αυτές είναι οι: Angels in Notting Hill (2015), The Hunting of the Snark (2016) και στο Ντοκιμαντέρ The Time War, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021. Εκτός από τις ταινίες, είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ηθοποιός σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών, ενώ επίσης δάνεισε την φωνή σε χαρακτήρες πολλών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και βιντεοπαιχνιδιών.

Στις τηλεοπτικές σειρές που συμμετείχε αξίζει να αναφερθούν οι ρόλοι του στην μεταφορά του έργου Ιβανόη, όπου έπαιξε στην σειρά του 1958 στον ρόλο του Sir Otto, καθώς και στην σειρά του 1997 στον ρόλο του Lucas de Beaumanoir. Επίσης, επέστρεψε στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς το 1991-1992 στα τηλεοπτικά έργα Sherlock Holmes and the leading lady και Incident at Victoria falls, ενώ είχε τον ρόλο του μάντη Τειρεσία στην τηλεοπτική σειρά Οδυσσέας (1997), όπου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Έλληνες ηθοποιούς Γιώργο Βογιατζή και Ειρήνη Παππά.

Ως ηθοποιός, ο Κρίστοφερ Λι κατείχε ορισμένα ρεκόρ Γκίνες. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής: Περισσότερες εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές (244 στο σύνολο, το 2007), Ψηλότερος ηθοποιός σε πρωταγωνιστικό ρόλοΗθοποιός με τις περισσότερες μάχες με σπαθί και Ο γηραιότερος ηθοποιός που δανείζει την φωνή του σε βιντεοπαιχνίδι.

Στην μακρά καριέρα του ως ηθοποιός, γνώρισε και έγινε φίλος με αρκετούς άλλους αστέρες της τέχνης, όπως οι Τζακ Νίκολσον, Μάρλον Μπράντο, Όλιβερ Ριντ, Βίνσεντ Πράις και Πίτερ Κάσινκγ. Η συνεργασία του Λι με τον Τιμ Μπάρτον, τον έφερε κοντά στον Τζόνι Ντεπ, όπου οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι.

Ο Λι χρίστηκε Ιππότης (Sir-Σερ) για τις υπηρεσίες του στο δράμα το 2009. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Μέλους Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το 2013 το βραβείο του Ινστιτούτου Βρετανικού Φιλμ. Συνολικά στην καριέρα του κέρδισε 25 βραβεία.

Αξιοσημείωτος για τη βαθιά φωνή του, ο Λι ήταν επίσης γνωστός για τις ικανότητές του ως τραγουδιστής. Ηχογράφησε διάφορες όπερες μεταξύ των ετών 1986 και 1998 και συμμετείχε στο συμφωνικό μέταλ άλμπουμ Charlemagne: By the Sword and the Cross το 2010, έχοντας ήδη συνεργαστεί με μέταλ συγκροτήματα από το 2005. Το επίσης χέβι μέταλ άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε, Charlemagne: The Omens of Death, κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 2013. Τιμήθηκε με το βραβείο “Spirit of Metal” το 2010. Εκτός από τον κινηματογράφο και την μουσική, ασχολήθηκε και με την συγγραφή βιβλίων. Μεταξύ των συγγραμμάτων που έγραψε, είναι και η αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο Lord of Misrule: The Autobiography of Christopher Lee.

Απεβίωσε στις 7 Ιουνίου 2015 στις 08:30 στο νοσοκομείο Τσέλσι εντ Γουεστμίνστερ, λίγες ημέρες αφότου γιόρτασε τα 93α γενέθλιά του. Εισήχθει στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλευότανε για τρεις εβδομάδες. Τελικά απεβίωσε λόγω εμφράγματος. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ύστερα από επιθυμία της συζύγου του, ώστε να ενημερωθούν πρώτα όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Ήτανε παντρεμένος με την Δανέζα Birgit Krøncke και είχανε μία κόρη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com