Κύπρος: Ιερείς κατηγορούνται για εξορκισμούς σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα που τους οδηγούσαν σε απόπειρες αυτοκτονίας

Για «βάναυσες πρακτικές με σκοπό να εξαλειφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα» κάνει λόγο βουλευτές στο νησί της Αφροδίτης

by Times Newsroom

Σοβαρές καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες ΛΟΑΤΚΙατόμων ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας στην Κύπρο κατά τη διάρκειας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, με θέμα την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής.

Οι καταγγελίες εμπλέκουν ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, ιερείς και εναλλακτικούς θεραπευτές, που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων.

Σύμφωνα με το κυπριακό σάιτ reporter.com.cy υπήρξαν καταγγελίες πως ιερείς προχωρούσαν σε εξορκισμούς ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενώ σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, φέρεται να τους οδηγούσαν σε ορμονοθεραπείες. Μαρτυρίες αναφέρουν πως κάποια άτομα προχώρησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Μέλη της Επιτροπής Νομικών χαρακτήρισαν «τρομερές» τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντες πράξεις», οι οποίες πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων τονίστηκε η αναγκαιότητα ψήφισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Αντιδράσεις

Η Βουλή δεν πρόκειται να επιτρέψει τον Μεσαίωνα στην Κύπρο ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, οπότε και θα κληθούν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην καταδίκη των συγκεκριμένων θεραπειών προχώρησε ο εκπρόσωπος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και Θεολόγος, Αντώνης Γεωργίου, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα απαγορευτούν.  Παράλληλα, ερωτηθείς για τις καταγγελίες από τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ιερείς παντρεύουν ομοφυλόφιλα άτομα και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής τους «να τα στέλνουν σε ενδοκρινολόγους για ορμονοθεραπεία».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, έκανε λόγο για «ψευδοθεραπείες μεταστροφής», στις οποίες υπόκεινται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σημειώνοντας πως είναι μία  «βάναυση πρακτική», με σκοπό να εξαλειφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα. Είπε πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ βρίσκει θετική ανταπόκριση και πρέπει να προωθηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή