Κύπρος: Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51.91% έναντι του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48.09%.

by Times Newsroom

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51,9% έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48,1%.

Στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ψήφισε το 72,3%, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών. Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,91% με 204.633 ψήφους ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το 48,09% με 189.592. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κέρδισε τη λαϊκή ψήφο σε Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο και Πάφο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sigmalive, η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72,44%. Ψήφισαν συνολικά 404.692 άτομα.

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει οι πανηγυρισμοί με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.

Το τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Συγχαρητήρια από Αναστασιάδη, Νεοφύτου και Μαυρογιάννη

Τα συγχαρητήρια του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ανθυποψήφιού του Ανδρέα Μαυρογιάννη δέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, ήδη επικοινώνησαν μαζί του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν για την νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η πρώτη δήλωση Μαυρογιάννη

«Απόψε τελειώνει ένα μακρύ ταξίδι όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους και να μοιραστώ το όραμα μου. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και το μεγάλο κόμμα του ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη νίκη του. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και ό,τι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η επανένωση του τόπου και η χρηστή διοίκηση», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναγνωρίζοντας την ήττα του από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος στο Λονδίνο, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει τέσσερις κόρες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή