Κυρ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Το δήθεν συναινετικό πρόσωπο του Ερντογάν κρύβει απειλές

Η τουρκική επιθετική ρητορική στερείται σοβαρότητας.

by Times Newsroom

Τη δήθεν συναινετική διάθεση του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί μεν να εκπέμπει μηνύματα διαλόγου, στην πράξη όμως αμφισβητεί λόγω και έργω την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο, εξέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η τουρκική επιθετική ρητορική στερείται σοβαρότητας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «υπάρχει ακόμη πολλή επιθετική ρητορική που εκπέμπεται από την Τουρκία όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν επικαλούμενος το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ισχυρίζεται σε επιθετικό τόνο ότι οποιοδήποτε ενεργειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την Τουρκία.

«Έχουμε επισημοποιήσει τη συμφωνία με τη Λιβύη και συνεχίζουμε το έργο μας βάσει αυτού του επίσημου κειμένου. Αγοράσαμε τέσσερα γεωτρύπανα και δυο σεισμολογικά σκάφη. Πρόκειται να ενεργοποιηθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον EastMed, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία.

Είπε ότι «η απόφαση των Αμερικανών οφείλεται στους υπολογισμούς που έκαναν και είδαν ότι δεν τους συμφέρει μια τέτοια επένδυση».

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια διευκρινίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας πέραν του φυσικού αερίου.

«Δεν μειώνουμε τη δέσμευσή μας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Μετατοπίζουμε την δέσμευση μας από έναν αγωγό φυσικού αερίου σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις της περιοχής με την Ευρώπη» δήλωσε ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, Άμος Χόχτσαϊν.

Ισχυρό το μήνυμα της νέας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου.

«Ποτέ η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ειλικρινά ολόκληρη, όσο η Κύπρος είναι χωρισμένη» τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Γαλλία θα είναι και πάλι παρούσα στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνέβη και στο παρελθόν, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα.

«Η Γαλλία αντέδρασε και το έκανε με τρόπο σταθερό και καθαρό στηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Εάν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση» ανέφερε ο Πατρίκ Μεζονάβ.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, η βαρύτητα που αποδίδει το Παρίσι στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποτελεί καίριας σημασίας επιλογή και για την Ελλάδα, καθώς στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Την ώρα που τα μηνύματα από την Ευρώπη κατά της τουρκικής προκλητικής ρητορικής πληθαίνουν, στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σηματοδοτεί και την ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τον ρόλο του ειρηνοποιού στα Βαλκάνια επέλεξε να παίξει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με την επίσκεψη του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάντερ Βούτσιτς στην Άγκυρα.

Συμφωνήσαμε να συγκεντρώσουμε Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους ηγέτες για να επιλυθεί η κρίση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη είπε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και η Τουρκία να βοηθήσει την ειρήνη την σταθερότητα και την ευημερία των Βαλκανίων.

Και όταν ρωτήθηκε γιατί οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από τον έργο του αγωγού EastMed είπε ότι έργο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο. Παράλληλα όμως αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία για μια εκ νέου προσέγγιση και στο πλαίσιο αυτό ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζοκ μπορεί να επισκεφτεί την Τουρκία.

Σήμερα επίσης στο θέμα της Ουκρανίας πήρε θέση απέναντι στη Ρωσία λέγοντας ότι, θέματα όπως το Ουκρανικό δεν μπορούν να προχωρήσουν με τη λογική της εισβολής σε ξένα εδάφη. Η Ρωσία κατέλαβε την Ουκρανία, είπε ο Ερντογάν. Και σε κάθε  μας συνάντηση λέω στον κ. Πούτιν ότι είμαι εναντίον της κατάληψης της Ουκρανίας.

Πίσω από όλα αυτά όμως φαίνεται ότι προωθείται μια αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ με τρεις επισκέψεις τους τελευταίους 3 μήνες του Ατλαντιστή Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος σύμφωνα με σενάρια πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ύστερα από 8 χρόνια του δεύτερου στην ηγεσία του ΤΥΠΕΞ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ertnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή