Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο – Μετά από 31 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός στα μειονοτικά χωριά

Μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη (22/12) ο πρωθυπουργός μετά την αναβολή του αντίστοιχου ταξιδιού του, όταν στις αρχές του μήνα είχε βρεθεί στα Τίρανα για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, αλλά δεν μπόρεσε να τα επισκεφτεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

by Times Newsroom

Πιστός στο ραντεβού που είχε δώσει με τους κατοίκους της Χειμάρας για συνάντησή τους πριν το τέλος του χρόνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την αλβανική πόλη με την ισχυρή ελληνική παρουσία.

Θα συνοδεύεται μάλιστα από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα που είναι η γενέτειρά του και τον συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι από την Αθήνα.

Στη Χειμάρα αναμένεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί, όπου και θα τον υποδεχτούν κάτοικοι της πόλης και εκπρόσωποι της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια».

Επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η Δερβιτσάνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δεκτός από τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, εκπέμποντας μήνυμα συνεργασίας και καλής θέλησης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Ζητήματα που χρονίζουν δεκαετίες τώρα και τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα και του Αλβανού πρωθυπουργού στα Τίρανα στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία ήταν και η πρώτη μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα το 2009.

Κατά την επίσκεψή του στα μειονοτικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας με τους οποίους θα συνομιλήσει για τα ανοιχτά ζητήματα της μειονότητας και θα δηλώσει τη στήριξή του και την πρόθεσή του να συνεργαστεί για την επίλυσή τους με την αλβανική ηγεσία .

Άλλωστε ήδη από το 2019 κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, εδώ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή