Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξανά στο δρόμο… για την αυτοδυναμία

Στην Πειραιώς συνέχισαν χθες για δεύτερη ημέρα τα… φροντιστήρια αυτοδυναμίας (από τον Παύλο Μαρινάκη, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Ακη Σκέρτσο), την ώρα που στις συσκέψεις ολοκληρώνεται το αφήγημα της πορείας προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

by Times Newsroom

Στη Νέα Δημοκρατία θα ήθελαν να γίνονταν εκλογές ακόμη και αύριο, ώστε να «κλείσει» αυτός ο προεκλογικός κύκλος που κρατά συνολικά δύο μήνες, αλλά και για να αποφευχθεί το όποιο απρόοπτο ή λάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται στενό… μαρκάρισμα στους βουλευτές που βγαίνουν είτε στα παράθυρα είτε θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα τις περιοδείες ώστε να μείνουν στην κεντρική γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός.

Οπως επισημάνθηκε και στις δύο συναντήσεις των βουλευτών αλλά και των υποψηφίων, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όχι μόνο στις εμφανίσεις που θα κάνουν στα media, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν ώστε να μην εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την όποια τοποθέτηση ή φράση που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από διαδικτυακά τρολ της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους βουλευτές και υποψηφίους να στέλνουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους στο κόμμα, ώστε να γίνεται προγραμματισμός και να μη συμπίπτουν πολλές δράσεις την ίδια μέρα στις ίδιες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εικόνα ποιοι πράγματι έχουν… τρέξει σε αυτές τις εκλογές, ανεξάρτητα εάν έχουν εκλεγεί ή όχι. Αυτό, όπως έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, θα συνεκτιμηθεί την ώρα που θα κληθεί να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και στις κάλπες του Ιουνίου.

Οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα από το Περιστέρι, όπου η Ν.Δ. επικράτησε στις εκλογές, με ομιλία στην πλατεία Αγίου Αντωνίου. Την Τρίτη ακολουθεί επίσκεψη στην Κρήτη, η οποία επίσης βάφτηκε γαλάζια, ξεκινώντας από το Ηράκλειο και τη Σητεία, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ρέθυμνο και Χανιά. Την Πέμπτη, σειρά θα πάρουν το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι, δύο γειτονιές της Αττικής, ενώ την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Καρδίτσα. Από εκεί θα πάρει το δρόμο για τη Χαλκιδική και ενδεχομένως και για τη Β’ Θεσσαλονίκης, με τη λογική του γαλάζιου «οργανωτικού» να είναι μια εναλλαγή επισκέψεων εντός και εκτός Αττικής. Και, βεβαίως, κάθε μέρα θα σημαίνει και μια διαφορετική περιοδεία για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πορεύεται με κεντρικό αφήγημα ότι οι εκλογές ξεκινούν ξανά από την αρχή και η κάλπη… είναι άδεια.

Παράλληλα, θα θέτει το δίλημμα: Θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την προεκλογική περίοδο και με τον αέρα του νικητή θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμά του για τη νέα τετραετία μιλώντας για τις λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Παράλληλα, στην ατζέντα υπάρχει ως κεντρικό σημείο η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και με τη «βούλα» των οίκων αξιολόγησης.

Αυτά θα είναι κυρίαρχα και στη διαφημιστική καμπάνια που σχεδιάζει για αυτές τις εκλογές η Πειραιώς, που θα κινηθεί στη λογική των όσων είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.: «Το βασικό ζητούμενο είναι να επανεπιβεβαιώσουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί γι’ αυτό ψήφισαν ουσιαστικά, πρέπει οι -πολίτες- να έρθουν και να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, να μην ασχοληθούν τόσο με το τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη. Αρα, θα σας έλεγα ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα προέκυπτε από αυτήν την κάλπη, πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί, αλλά σε συνθήκες όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ πιθανόν, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, να ανέβει.

Αρα, θα τους ζητούσα πολύ απλά να κάνουν την ίδια επιλογή την οποία έκαναν στην προηγούμενη κάλπη.

Να ψηφίσουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία για αυτά τα οποία έχουμε να τους πούμε για το δικό τους μέλλον, για τις δουλειές τους, για τους μισθούς τους, για τη δημόσια υγεία – έρχονται πιο κοντά στις δικές τους αναζητήσεις και στις δικές τους απόψεις για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα».

Τι δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου έγιναν γνωστά χθες μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ενσωματώθηκε το 100% των εκλογικών τμημάτων.

Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 60,94%, η Νέα Δημοκρατία ήταν η θριαμβεύτρια με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20,72 ποσοστιαίων μονάδων (20,07% και 71 έδρες), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11,46% και 41 έδρες. Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 7,23% και 26 έδρες και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες.

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε συνολικά 2.407.860 ψήφους σε σύγκριση με τα 2.251.618 του 2019, επίδοση βελτιωμένη κατά 156.242 ψήφους, ενώ και το ποσοστό της ήταν καλύτερο κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα (40,79% έναντι 39,85%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε το ποσοστό του να καταρρέει μειωμένο κατά 11 και πλέον μονάδες (20,07% φέτος έναντι 31,53% το 2019), χάνοντας ταυτόχρονα περίπου 600.000 ψήφους (596.557).

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αύξησε το ποσοστό του κατά περισσότερες των τριών μονάδες (11,46% φέτος έναντι 8,1% το 2019), κερδίζοντας πάνω από 218.000 περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Ανεβασμένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ, με ποσοστό καλύτερο κατά περίπου δύο μονάδες (7,23% έναντι 5,3%) και 127.120 περισσότερες ψήφους, όπως και η Ελληνική Λύση (αυξημένο ποσοστό κατά 0,75% και 53.239 ψήφους).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή