La Repubblica: Πέθανε ο εμβληματικός ιδρυτής της, Eugenio Scalfari

Ο 98χρονος Ιταλός δημοσιογράφος είχε καταγγείλει σχέδιο στρατιωτικού, ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ιταλία

by Times Newsroom

Πέθανε σήμερα σε 98 ετών, ο Ιταλός εμβληματικός δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, Eugenio Scalfari. Τo 1955 συνέβαλε στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού L’ Espresso και 12 χρόνια αργότερα, με δημοσιογραφική του έρευνα, κατήγγειλε σχέδιο στρατιωτικού, ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ιταλία. Μετά από ένα χρόνο, το 1968, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής, στα ψηφοδέλτια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το 1976 ο Scalfari δημιούργησε την εφημερίδα La Repubblica, της οποίας ανέλαβε και διευθυντής. Με άμεσα κείμενα, κριτικό πνεύμα, μοναδικά σκίτσα, η εφημερίδα γίνεται σημείο αναφοράς του ιταλικού προοδευτικού χώρου, και πρώτη σε κυκλοφορία, για σειρά ετών. Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «πραγματική επανάσταση στον χώρο της ιταλικής και ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας» όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην μοναδική σταδιοδρομία του κατέκρινε ριζικά τόσο την δράση του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Μπετίνο Κράξι, όσο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκινώντας από το ασυμβίβαστο της επιχειρηματικής και πολιτικής του δράσης.

Το 1996 παραιτήθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας που είχε δημιουργήσει και επιβάλει στην ιταλική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα. Συνέχισε να εργάζεται και να αρθρογραφεί μέχρι πρόσφατα, εξασφαλίζοντας, μεταξύ των άλλων, και δυο αποκλειστικές, αναλυτικές συνεντεύξεις με τον πάπα Φραγκίσκο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com