Λαγκάρντ: Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλά για τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής τράπεζας και πώς καθορίζουν τις αποφάσεις

by Times Newsroom

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει υπολογίζει την κλιματική αλλαγή, όταν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική, καθώς έχει σαφή αντίκτυπο, ειδικά στον πληθωρισμό, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Αν σημειωθούν όλο και περισσότερες κλιματικές καταστροφές, ξηρασίες και λιμοί σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές, στα ασφάλιστρα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στο Madame Figaro, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Κριστίν Λαγκάρντ: Η πίστη μου στον άνθρωπο είναι ακλόνητη».

Είπε επίσης ότι μπορούσε να φανταστεί ότι διαφορετικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης θα εναρμονιστούν και θα γίνουν πιο αυστηρά σχετικά γρήγορα.

Μια «πράσινη» πολιτική

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν εμπίπτουν στον τομέα των κεντρικών τραπεζών.

«Όταν διορίστηκα στη θέση μου πριν από τρία χρόνια, ήρθα με την πεποίθηση ότι φυσικά θα έκανα όλη τη δουλειά μου στη νομισματική πολιτική, αλλά κι ότι θα μπορούσατε επίσης να βασίζεστε σε εμένα για την αντιμετώπιση των θεμάτων της κλιματικής αλλαγής και των γυναικείων ζητημάτων. Στην πραγματικότητα, το κατέστησα σαφές κατά την επιβεβαιωτική μου ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και ο διορισμός μου εγκρίθηκε, άρα δεν μου δίνει αυτό το δικαίωμα να κάνω αυτό που είπα; Χάρη στην ευφυΐα και την καλή θέληση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και των διοικητών, και μετά από αρκετή πειθώ, έχουμε ενσωματώσει τον απαραίτητο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στα θεμέλια της στρατηγικής μας» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζοντας η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ έχει ένα σχέδιο δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα και ομάδες υπεύθυνες για την εφαρμογή: «Στις αρχές Ιουλίου παρουσιάσαμε ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κλιματικές εκτιμήσεις ενσωματώνονται στα οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε για τη νομισματική πολιτική, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει σαφή αντίκτυπο, ειδικά στον πληθωρισμό. Εάν σημειωθούν όλο και περισσότερες κλιματικές καταστροφές, ξηρασίες και λιμοί σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές, στα ασφάλιστρα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη».

Στο παντοπωλείο της γειτονιάς

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων, καθιστώντας τα δάνειά τους πιο ακριβά και δυνητικά μειώνοντας την ανάπτυξη.

Ερωτηθείσα αν νιώθει το βάρος αυτής της ευθύνης, η Ευρωπαία Τραπεζίτης ήταν κατηγορηματική:

«Ναι απολύτως. Εξακολουθώ να ψωνίζω στα παντοπωλεία και στο σούπερ μάρκετ, να πληρώνω τους δικούς μου λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών του φυσικού αερίου μου και να συναντώ ανθρώπους στην αγορά, καθώς η ζωή εδώ στην ΕΚΤ μπορεί να είναι λίγο απομακρυσμένη, αποσυνδεδεμένη και στρεβλωμένη με οικονομετρικά μοντέλα και προβλέψεις. Προχωρώ με αίσθημα καθήκοντος και ταπεινότητας. Δεν ανησυχώ για το αποτέλεσμα – ξέρω ότι θα επιστρέψουμε σε ένα ποσοστό πληθωρισμού κοντά στο 2%, αλλά πότε; Σε ποια χρονική περίοδο; Και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος; Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις προβολές που παρέχουν τα μοντέλα μας – χρειάστηκε επανειλημμένα να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν πράγματα που τα μοντέλα δεν αποτυπώνουν. Μερικές φορές συμβαίνει το απροσδόκητο. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή στους παραδοσιακούς δείκτες, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε τα εμπειρικά δεδομένα και το τι αναμένουμε να συμβεί από άποψη γεωπολιτικής»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com