Λαγκάρντ: Οι αυξήσεις στους μισθούς επιβαρύνουν τον πληθωρισμό

Τι δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

by Times Newsroom

Οι μισθοί της ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει συμβάλλει ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε επιδείνωση του ήδη αυξημένου πληθωρισμού, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε κροατική εφημερίδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού και έχει υποσχεθεί ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της πολιτικής κατά τις επόμενες πολλές συνεδριάσεις της, καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών έχουν αρχίσει να κινούνται πάνω από το 2% στόχος.

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», ανέφερε το Σάββατο η κροατική εφημερίδα Jutarnji list, σύμφωνα με την Λαγκάρντ. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα».

Ρηχή ύφεση

Η Λαγκάρντ δεν έδωσε καμία νέα υπόδειξη πολιτικής στη συνέντευξη, αλλά είπε ότι η τράπεζα πρέπει να »λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το τρέχον ποσοστό της κοντά στο 10%.

«Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να είναι υψηλότερα για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να τον μειώσουμε στο στόχο μας του 2%,» δήλωσε η Λαγκάρντ στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list. «Αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστική γιατί θα ήταν ακόμη χειρότερο αν επιτρέπαμε στον πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ. Και πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη χειμερινή ύφεση του μπλοκ, που προκαλείται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, είναι πιθανό να είναι σύντομη και ρηχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι κραδασμοί

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com