Λαβρόφ προς Πούτιν: Να ενισχυθεί ο διάλογος με τη Δύση

Ο Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα

by Times Newsroom

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας υπό τον φόβο μιας ρωσικής εισβολής, ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφσε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτινζήτησε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί ο διάλογος με τη Δύση, εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για αποκλιμάκωση. Μάλιστα, η Μόσχα έχει ήδη έτοιμη την γραπτή δεκασέλιδη απάντησή της, η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ αλλά και στο ΝΑΤΟ. Το προσχέδιο της απάντησης για τις εγγυήσεις ασφαλείας ενέκρινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Βλ. Πούτιν ότι τελείωσαν μερικές από τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ κάποιες άλλες θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται μερικά γυμνάσια που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού εκτόξευσαν οβίδες προς το Ντονμπάς.

Στο Κίεβο συναντώνται ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία ζητά επίμονα όπλα από τη Γερμανία.  Την ίδια ώρα, σύγχυση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Λονδίνο περί μη ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, καθώς ανακάλεσε τις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα.

Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν τη Δευτέρα έξι οβίδες 82 χιλιοστών στα περίχωρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Γκόρλοβκα. Σύμφωνα με δήλωση προς τους δημοσιογράφους του εκπροσώπου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, καταγράφηκαν επιθέσεις από την πλευρά των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με έξι οβίδες  διαμετρήματος 82 χιλιοστών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες.

Συνάντηση Σολτς – Ζελένσκι στο Κίεβο

Στη σκιά του φόβου για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεδιπλώνεται ύστατη διπλωματική προσπάθεια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα την Τρίτη.

Τυπικά πρόκειται για επισκέψεις γνωριμίας του νέου καγκελάριου της Γερμανίας δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επί της ουσίας είναι η διπλωματική προσπάθεια του Όλαφ Σολτς να αποτραπεί μία πολεμική σύρραξη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα δείξουμε την επιβεβλημένη αλληλεγγύη, όπως και στο παρελθόν», είπε ο Σολτς αναχωρώντας από το Βερολίνο για το Κίεβο. Το επιτελείο του εκτιμά την κατάσταση «άκρως επικίνδυνη», και θα εξεταστεί σε όλες τις πτυχές της στη συνάντηση του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σελένσκι.

Η Ουκρανία ζητά επίμονα όπλα από τη Γερμανία, ωστόσο το Βερολίνο παραμένει στην απόφαση να μην εξάγει οπλικά συστήματα σε περιοχές και χώρες κρίσης.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εκτίμησε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πολεμική σύρραξη είναι ήδη ειλημμένη απόφαση», είπε η Μπέρμποκ σε τηλεοπτικές της δηλώσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιστρέψει απόψε στο Βερολίνο, αλλά την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα για την πρώτη του συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Κυριακή ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επανεκλογή του κάλεσε το Ρώσο πρόεδρο να «σπάσει τη θηλιά γύρω από την Ουκρανία».

Ο καγκελάριος Σολτς και στη Μόσχα θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιδίωξη του Γερμανού καγκελάριου είναι να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ρωσία και Ουκρανία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες με Γερμανία και Γαλλία. Διαφορετικά, όλα είναι στο τραπέζι των κυρώσεων, λέει ο Σολτς και η γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον αγωγό φυσικού αερίου «NordStream 2» που συνδέει απευθείας Ρωσία και Γερμανία. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και των αυριανών συνομιλιών Σολτς- Πούτιν στη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά  δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ανακαλεί τα περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο μιλώντας στο BBC άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ζητάει η Ρωσία. Στη συνέχεια ωστόσο ανασκεύασε λέγοντας ότι πρόκειται για Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ουκρανών.

«Αυτό που είπα, είναι ότι δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις και αυτό κάνουμε στις συζητήσεις μας με τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα μας» δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Βρετανία, Βαντίμ Πιστάικο.

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καθησύχαζε σημαντικά τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της.

«Είδαμε ότι το Κίεβο ζήτησε από τον απεσταλμένο του να διευκρινίσει τι εννοεί. Οπότε αμφιβάλλω ότι μπορούμε να το εκλάβουμε ως ένδειξη ότι το Κίεβο αλλάζει την εξωτερική πολιτική του» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για προπαγάνδα, επιμένοντας ότι δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες. (…) Πιστεύουμε ότι μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα πλέον» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Αν και το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία όσον αφορά στην απειλή επικείμενης ρωσικής επέμβασης,  ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε  τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Κίεβο καλεί Μόσχα σε έκτακτη σύσκεψη το επόμενο 24ωρο

Την ίδια ώρα, το Κίεβο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Μόσχα μέσα στις επόμενες 48 ώρες προκειμένου να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Κι ενώ σύμφωνα με το CBS oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από την αμερικανική πρεσβεία, ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο κατά την 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους.

Πολεμικό σκηνικό

Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά έφθασαν αεροπορικώς από τη Λιθουανία στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις. Στη Μαριούπολη, οι ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν τους κατοίκους δείχνοντας τους πώς να αμυνθούν σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις επιτεθούν στη χώρα.

Πηγές: ΕΡΤ/ Ευγενία Μυρίδου, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ertnews.gr

Ανταποκρίσεις: Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα), Γιώργος Παππάς (Βερολίνο)

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή