Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Επιστήμονες έδωσαν το όνομά του σε ένα δέντρο υπό εξαφάνιση στην Αφρική

Η ευαισθητοποίηση του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού σε περιβαλλοντικά θέματα είναι τεράστια

by Times Newsroom

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς και ενεργούς περιβαλλοντολόγους του Χόλιγουντ -μια ματιά στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς την ευαισθητοποίηση του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού σε περιβαλλοντικά θέματα- και αυτές οι προσπάθειες έχουν πλέον αποδώσει με τη μορφή ενός είδους δέντρου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και πήρε το όνομά του.

Επιστήμονες στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew του Λονδίνου, σύμφωνα με το USA Today, τίμησαν τον Ντι Κάπριο δίνοντας στο δέντρο του Λέοντα στο δάσος του Καμερούν της Αφρικής το επίσημο όνομα «Uvariopsis dicaprio». Το BBC αναφέρει ότι το δέντρο του Λέοντα είναι «ένα κρίσιμα απειλούμενο είδος». Το είδος φυτού είναι «ένα μικρό τροπικό αειθαλές δέντρο» που ανήκει στην οικογένεια υλάνγκ υλάνγκ.

Τον Ιούλιο του 2020, λοιπόν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com, η κυβέρνηση του Καμερούν ενέκρινε σχέδια να διαθέσει περίπου το ένα τρίτο των περίπου 500.000 στρεμμάτων του Ebo Forest για εργασίες υλοτομίας. Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, η έγκριση ακυρώθηκε -προς μεγάλη ανακούφιση των φυσιολόγων σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος δημοσιοποίησε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ακόμη και με tag τον πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπίγια, σε μια ανάρτηση στο Instagram, ζητώντας του «Παρακαλώ βοηθήστε το #SaveEboForest». Για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, λοιπόν, όπως αναφέρει το Variety, οι επιστήμονες ονόμασαν ένα από τα πρόσφατα ταξινομημένα δέντρα του Ebo Forest με το όνομα του ηθοποιού- ακτιβιστή: Uvariopsis dicaprio.

Ο Δρ. Martin Cheek του Kew είπε στο BBC ότι οι επιστήμονες ονόμασαν το δέντρο από τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό επειδή «πιστεύουμε ότι ήταν ζωτικής σημασίας η δραστηριοποίησή του για να σταματήσει η υλοτόμηση του Ebo Forest». Ο Ντι Κάπριο χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξει την προστασία του δάσους, ενώ σύμφωνα με την USA Today, το δέντρο Λέων είναι «το πρώτο νέο φυτό στην επιστήμη που ονομάστηκε επίσημα από τους επιστήμονες του Kew το 2022».

Η επίσημη ονομασία του δέντρου του Ντι Κάπριο έρχεται σε μια στιγμή που ο ηθοποιός κοινοποιεί τις περιβαλλοντικές του προσπάθειες και προς το ευρύ κοινό με την κυκλοφορία της επιτυχημένης κωμωδίας του Netflix «Don’t Look Up». Ο Ντι Κάπριο έχει πει ότι έψαχνε για χρόνια να κάνει μια ταινία με περιβαλλοντικά μηνύματα, και μόλις διάβασε το σενάριο της ταινίας «Don’t Look Up» του Άνταμ ΜακΚέι είπε αμέσως το ναι. Η ταινία είναι μια κλήση αφύπνισης στους θεατές σχετικά με την κλιματική κρίση και πολύ κοντά στις ανησυχίες του Ντι Κάπριο.

«Πριν από χρόνια, οι επιστήμονες προέβλεψαν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τώρα. Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μετριαστεί η κρίση», ανάρτησε ο Ντι Κάπριο στο Twitter σχετικά πρόσφατα ως αντίδραση στο θόρυβο γύρω από το «Don’t Look Up», το οποίο είναι καθ’ οδόν για να γίνει η πρωτότυπη ταινία με τις περισσότερες προβολές του Netflix όλων των εποχών.

Τις πρώτες δύο ημέρες του στο Netflix, το «Don’t Look Up» κατέγραψε 111.030.000 ώρες προβολής. Στη συνέχεια, η ταινία κατέγραψε 152.290.000 ώρες μετάδοσης από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, καθιστώντας την την κορυφαία ταινία Netflix με τις περισσότερες προβολές σε μία εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή