Λευκορωσία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σεργκέι Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση

Ο Τιχανόφσκι είναι ο σύζυγος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Ο ίδιος σχεδίαζε να αναμετρηθεί με τον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά τέθηκε υπό κράτηση πριν από τις εκλογές που προκάλεσαν στη συνέχεια ένα κίνημα αμφισβήτησης

by Times Newsroom

Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο λευκορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Σεργκέι Τιχανόφσκι, με την κατηγορία, ανάμεσα σε άλλες, για οργάνωση ταραχών.

Ο Τιχανόφσκι είναι ο τελευταίος εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης που φυλακίστηκε στη Λευκορωσία μετά από τη βάναυση καταστολή των διαφωνούντων που αμφισβήτησαν τη νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές.  Πλέον είναι ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους που πιστεύεται ότι κρατούνται στις φυλακές της Λευκορωσίας. Ανάμεσά τους είναι και η διοργανώτρια διαμαρτυρίας Μαρία Κολεσνίκοβα, η οποία κρίθηκε ένοχη για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για την κατάληψη της εξουσίας και φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον Σεπτέμβριο.

Ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994. Πέρυσι αψήφησε μήνες διαδηλώσεων εναντίον του, καθώς πολιτικοί και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη φυλακή.

Ο Τιχανόφσκι είναι ο σύζυγος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Ο ίδιος σχεδίαζε να αναμετρηθεί με τον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά τέθηκε υπό κράτηση πριν από τις εκλογές που προκάλεσαν στη συνέχεια ένα κίνημα αμφισβήτησης καθώς ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι νίκησε σε μια διαδικασία η αξιοπιστία της οποίας έχει αμφισβητηθεί ευρέως. Επί μήνες μάλιστα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του Λουκασένκο, προτού κατασταλούν σταδιακά.

Και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν πριν από τις εκλογές, όμως ο Λουκασένκο επέτρεψε την υποψηφιότητα της συζύγου του Σεργκεί, την οποία χλεύαζε. Ωστόσο εκείνη έκανε την έκπληξη, ενώνοντας δυνάμεις με τις ομάδες άλλων υποψηφίων και κινητοποιώντας πρωτοφανή πλήθη ανθρώπων. Μετά τις εκλογές, η Τιχανόφσκαγια φοβούμενη για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των παιδιών της αναγκάστηκε να εξοριστεί.

Την Τρίτη, η Τιχάνοφσκαγια αμφισβήτησε την εγκυρότητα του δικαστηρίου που δίκασε τον σύζυγό της, λέγοντας ότι οποιαδήποτε ποινή ισοδυναμεί με «εκδίκηση» από τον Λουκασένκο. «Ενώ κρύβει τους πολιτικούς κρατούμενους σε κλειστές δίκες, ελπίζει να συνεχίσει τις καταστολές σιωπηλά. Αλλά όλος ο κόσμος παρακολουθεί. Δεν θα σταματήσουμε», έγραψε στο Twitter.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta μετέδωσε ότι η ετυμηγορία εκδόθηκε σε δικαστήριο στη νοτιοανατολική πόλη Γόμελ την Τρίτη. Η κρατική εφημερίδα Sovetskaya ανέφερε ότι πέντε άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που δικάζονταν μαζί με τον Τιχανόφσκι καταδικάστηκαν επίσης, σε ποινές φυλάκισης από 14 έως 16 χρόνια. Μεταξύ αυτών ήταν και ο βετεράνος πολιτικός Μίκολα Στάτκεβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Πρόκειται για τα τελευταία στελέχη της αντιπολίτευσης που φυλακίστηκαν στη Λευκορωσία μετά την καταστολή των διαφωνούντων που αμφισβήτησαν τη νίκη του Λουκασένκο στις εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή