Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απαγορεύει τη δημοσιογραφική κάλυψη «παράνομων» διαδηλώσεων

by Times Newsroom 1

Τη δημοσιογραφική κάλυψη διαδηλώσεων, που έχουν χαρακτηριστεί «παράνομες», απαγορεύει με νόμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λουκασένκο υπέγραψε έναν ακόμη νόμο, ο οποίος απαγορεύει στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αναρτούν στο διαδίκτυο «υπερσυνδέσμους» προς «απαγορευμένο» περιεχόμενο.

Η Γενική Εισαγγελία και οι τοπικοί εισαγγελείς θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους, αν θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που κρίνουν ότι κάνουν «προπαγάνδα» ή προωθούν τον «εξτρεμισμό».

Να σημειωθεί ότι αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Nexta, που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης πέρυσι, έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικοί ιστότοποι» από τις αρχές. Διευθυντής του Nexta ήταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη χθες στο Μινσκ, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα.

«Οι νέοι νόμοι αδηγούν στην εξάλειψη των εναπομείναντων Μέσων στον ανεξάρτητο Τύπο. Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονταν ήδη στην πράξη αλλά τώρα νομοθετούνται», είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων της Λευκορωσίας, Μπόρις Γκορέτσκιστο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές στη Λευκορωσία.

Την περασμένη εβδομάδα μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος του κυριότερου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της χώρας, του TUT.BY και πολλοί συνεργάτες του συνελήφθησαν. Στους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου Τύπου έχουν αφαιρεθεί οι διαπιστεύσεις, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή