Λήδα Πρωτοψάλτη – ένα θαυμάσιο και σπάνιο υλικό Τέχνης!

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ
  • Γράφει ο Αντώνης Σιμιτζής

Είναι η πολιτική θρησκεία;

Είναι το κόμμα θρησκεία;
Πώς να μείνεις στις ίδιες παλιές θέσεις σου, όταν δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, από εκείνα που «τότε» ξεκίνησες;

Είσαι χριστιανός, πάει και τέλειωσε… Όχι μόνον γιατί τότε που έγινες δεν μπορούσες καν να μιλήσεις, αλλά και διότι μεγαλώνοντας συμφώνησες με τη φιλοσοφία του!

Μα τα κόμματα αυτοδιαλύονται! Είτε από ανακολουθίες, είτε από «αδυναμίες», των υψηλά ιστάμενων… Ε, λοιπόν; Εμείς οι πριν, όλοι, είμαστε «ταμένοι»;!

Δε μου λένε ούτε «καλημέρα»!
Αυτά τα γράφω, γιατί σε τούτες τις εκλογές πολλοί φίλοι μου, δεν θέλουνε ούτε να με ακούσουν! Μα εγώ δεν ωφελήθηκα προσωπικά! Είδα ότι – ή πίστεψα ότι – θα έπρεπε να ψηφίσω αλλού!

Να μην πω άλλα, θα με ξεγράψουνε τελείως…

Οι επιστολογράφοι των Εφημερίδων!

Θέλω να τους ευχαριστήσω ως Έλληνας για τις θαυμάσιες επιστολές τους! Σε ακρίβεια λόγου, τεκμηριωμένες παρατηρήσεις ή «συμπληρώσεις» τους, πάνω σε τρέχοντα θέματα! Όπως και για τα θαυμάσια – επί τέλους – Ελληνικά τους!

Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι πατριώτες! Με το γενικό Τίποτα που επικρατεί, και με το οποίο είναι να αρρωσταίνεις!

Όμως υπάρχουν και όλοι αυτοί οι γονείς ή παππούδες, που από τη μια σώζουν την (συνήθως) ανώριμη μερίδα τής νεολαίας για τις αδι-ανόητες πράξεις τους, και από την άλλη, διασώζουν κι εμάς τούς μεγαλύτερους, που λίγο-πολύ αγνοούμε το σύνολο τής την κοινή γνώμης… «Υπάρχει σίγουρα ελπίς…»

Αγαπητέ Θανάση Νιάρχε,

Συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο σου, αφιερωμένο στην εξαιρετική ηθοποιό και προσωπικότητα, αγαπημένη σε όλους τούς θεατές της, Λήδα Πρωτοψάλτη! (ΝΕΑ, 17/4/21)

Η ζωή της και η καριέρα της είναι ολόκληρο δοκίμιο!
Θα μπορούσε να γίνει μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή, αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε τόσο χρήμα για τέτοιες ταινίες…
Ο κινηματογράφος γενικά, είναι πολύ ακριβή περίπτωση.

Όμως, θα μπορούσε να γίνει ένα υπέροχο βιβλίο, οδηγός για την Τέχνη, αν από τη μια η ίδια πλήθαινε τις αφηγήσεις της, και αν, από την άλλη, αναπτυχθούν περισσότερο όλοι αυτοί οι αξέχαστοι και σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης που αναφέρονται ήδη μέσα! Και όσοι αναφερόμενοι ακόμη υπάρχουν, είναι αξέχαστα διαμάντια!

Αυτοί όλοι, και είναι πολλοί, είναι ιστορικά πρόσωπα, με εξαιρετική φήμη ο καθένας τους…

Είμαι αρκετά μεγάλος πια, για να την βρω, και να της προτείνω από κοντά, να συμμετάσχω σε μια τέτοια ιδέα…
Αυτό το υλικό όμως, είναι ήδη ένα θαυμάσιο και σπάνιο υλικό Τέχνης!

  • Φωτογραφία: Χριστίνα Δενδρινού – www.texnes-plus.gr
The following two tabs change content below.
Ο Αντώνης Σιμιτζής γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Έκανε ανώτατες σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1962 με τη νουβέλα Ο Γέρος. Από τότε έχει εκδώσει πολλά πεζά, διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια. Έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα, που έχουν ανέβει στις αθηναϊκές σκηνές, όπως και της επαρχίας, καθώς και περισσότερα από εκατό επεισόδια τηλεοπτικών σίριαλ και τηλεταινίες, σε διασκευές ή πρωτότυπα. Τα πεζά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες και έχει τιμηθεί για τα θεατρικά του έργα δύο φορές με Α′ και Β′ βραβείο. Έχει πάρει επίσης και το βραβείο «Τρανούλη» για το μυθιστόρημά του Αν Αγαπάς. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υπήρξε μέλος στα Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή