Λικ Μοντανιέ (1932): Ο ιολόγος που ανακάλυψε τον HIV

by Times Newsroom 1
Share this

Σαν σήμερα, 18 Αυγούστου 1932, γεννήθηκε ο Γάλλος ιολόγος και ογκολόγος, Λικ Μοντανιέ.

Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1960. Ασχολήθηκε με μελέτες σχετικά με την καρκινογένεση, τους ρετροϊούς, την ιντερφερόνη και τους RNA ογκογόνους ιούς. Το 1982 ανέλαβε το τμήμα ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το 1983 απομόνωσε τον ιό HIV-1, τον έναν από τους δύο τύπους του ιού HIV που είναι υπεύθυνος για το Έιτζ (AIDS, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).

Μετά το τέλος της διαμάχης για τη διεκδίκηση προτεραιότητας της ανακάλυψης του ιού HIV, μεταξύ του Μοντανιέ και του Αμερικανού Ρ. Γκάλο του Αμερικανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας (ύστερα από παραίτηση του Ρ. Γκάλο), η αναγνώριση του ιού αποδίδεται αποκλειστικά στον Μοντανιέ. Ύστερα από συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής και της γαλλικής κυβέρνησης το 1987, τα κέρδη από την ανακάλυψη αυτή μοιράζονται και στους δύο επιστήμονες.

Το 2008 μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής με την συνεργατιδά του, Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί και τον Γερμανό Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν, που ανακάλυψε τον πιο διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό που πλήττει το 50 έως 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, τον HPV.

Ο Μοντανιέ εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με την πρόληψη, την έρευνα για την προφύλαξη μέσω εμβολίου και τις θεραπευτικές προσπάθειες εναντίον του AIDS.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή