Λιου Ουάλλας, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός

by Times Newsroom 1

Ο Λιου Ουάλλας (Lewis “Lew” Wallace, 10 Απριλίου 1827 – 15 Φεβρουαρίου 1905) ήταν Αμερικανός δικηγόρος, πολιτικός , διπλωμάτης, συγγραφέας, στρατηγός της Ένωσης στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και κυβερνήτης της επικράτειας του Νέου Μεξικού, από την Ιντιάνα. Μεταξύ των μυθιστορημάτων και των βιογραφιών του, ο Ουάλλας είναι περισσότερο γνωστός για την ιστορική περιπέτεια Μπεν Χουρ (1880), η οποία θεωρήθηκε ως “το πιο επιδραστικό χριστιανικό βιβλίο του 19ου αιώνα”.

Η στρατιωτική σταδιοδρομία του Ουάλλας περιλαμβάνει την υπηρεσία του στον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο και τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ήταν διοικητής του 11ου συντάγματος πεζικού της Ιντιάνα. Ο Ουάλλας, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του υποστράτηγου, συμμετείχε μεταξύ άλλων στη μάχη του Σάιλο. Υπηρέτησε, επίσης, στη στρατιωτική επιτροπή για τις δίκες των συνωμοτών της δολοφονίας του Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Ουάλλας παραιτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό το Νοέμβριο του 1865 και υπηρέτησε ως υποστράτηγος στον μεξικανικό στρατό, πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ουάλλας διορίστηκε κυβερνήτης στο Νέο Μεξικό (1878-1881) και ως πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1881-1885). Στη συνέχεια αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Κράουφορντσβιλ της Ιντιάνα, όπου συνέχισε να γράφει μέχρι το θάνατό του το 1905.

Ο Λιου Ουάλλας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1827 στο Μπρούκβιλ της Ιντιάνα. Ήταν ο δευτερότοκος γιος μίας οικογένειας με τέσσερα αγόρια. Το καλοκαίρι του 1832 οι Ουάλλας πήγαν και εγκαταστάθηκαν στο Κόβινγκτον της Ιντιάνα. Ο Λιου από έφηβος ακόμα έδειξε ενδιαφέρον για τη δικηγορική κι έτσι οι δικοί του αποφάσισαν να σπουδάσει νομικά. Δυστυχώς ο Ουάλλας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του όταν ξέσπασε ο Αμερικανομεξικανικός πόλεμος και πήγε να καταταγεί εθελοντής.

Στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο ο Λιου πήγε με το μέρος των Βορείων. Έφτασε τον βαθμό του στρατηγού στο στρατό τους και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Κατέλαβε το οχυρό Ντόναλτσον και αργότερα υπήρξε ο αρχηγός του στρατιωτικού τμήματος της Βαλτιμόρης. Επίσης έσωσε την Ουάσινγκτον από βέβαιη καταστροφή καθυστερώντας τον στρατηγό των Νοτίων Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ, μεταξύ Πενσυλβάνιας και Μέριλαντ.

Τα χρόνια του στον στρατό υπήρξαν συναρπαστικά και περιπετειώδη. Κάποτε βαδίζοντας με το στράτευμα συνάντησε στο δρόμο έναν αξιωματικό των Βορείων που τον πληροφόρησε ότι ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ τον διέταξε να σπεύσει προς βοήθεια του στρατηγού Σέρμαν. Ο Ουάλλας αποκρίθηκε ότι θα εκτελούσε αμέσως τη διαταγή και ξεκίνησε για να συναντηθεί με τον Σέρμαν.

Πριν περάσει όμως πολλή ώρα, ένας άλλος αξιωματικός φάνηκε να έρχεται προς το μέρος του. Ανήκε στο στρατηγείο του στρατηγού Γκραντ και πήρε παράμερα τον Ουάλλας για να του μιλήσει. Η στενοχώρια ήταν φανερή στο πρόσωπό του κι ο Λιου αγωνιώντας περίμενε ν’ ακούσει τι θα του έλεγε.

Η έκπληξή του ήταν δυσάρεστη όταν έμαθε πως ο Σέρμαν είχε ηττηθεί κι είχε υποχωρήσει και πως ο ίδιος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή κοντά στην οπισθοφυλακή του στρατού των Νοτίων. Αλλά ο Ουάλλας δεν δίστασε, ούτε άλλαξε την πορεία του. Αποφάσισε να ενωθεί με κάθε θυσία με τον στρατηγό Γκραντ, ώστε να ενισχύσει τουλάχιστον εκείνον. Ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή στον αξιωματικό, που τον κοίταξε με θαυμασμό.

Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Οι εχθροί ήταν σκορπισμένοι τριγύρω τους κι οι σφαίρες έπεφταν δίπλα τους. Αλλά ο Ουάλλας κι οι στρατιώτες του αψηφώντας όλα αυτά διέσχισαν την επικίνδυνη ζώνη και κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ύστερα από μία τιμημένη σταδιοδρομία στο στρατό, ο Ουάλλας παραιτήθηκε το 1865 για να επιστρέψει στη δικηγορική εξάσκηση. Έγινε κυβερνήτης του Νέου Μεξικού από το φθινόπωρο του 1878 ως το 1881 και πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Οθωμανική αυτοκρατορία από το 1881 ως το 1885. Υπήρξε επίσης μέλος του δικαστηρίου που δίκασε τους δολοφόνους του Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Λιου Ουάλλας κέρδισε τη φήμη του σαν συγγραφέας με τα τρία ιστορικά μυθιστορήματά του: Ο Δίκαιος Θεός, ένα διήγημα από την κατάκτηση του Μεξικού, Ο Πρίγκιπας των Ινδιών, που γράφει για τον περιπλανώμενο Ιουδαίο, και το παγκοσμίως γνωστό έργο Μπεν Χουρ (1880). Το Μπεν Χουρ γεννήθηκε στο μυαλό του Λιου Ουάλλας, ο οποίος θέλησε να γράψει μία ιστορία για τον Ιησού και κατέληξε σε ένα αρκετά ογκώδες μυθιστόρημα, που εστιάζει στη σύγκρουση δύο κόσμων σε κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή