Λίβανος: Ένα στα τρία παιδιά παραμένουν «πληγωμένα» ψυχικά από τη φονική έκρηξη

by Times Newsroom 1

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Unicef

Ψυχολογικά τραύματα παρουσιάζουν αρκετά παιδιά που έζησαν την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Unicef.

«Μία οικογένεια στις τρεις, σε ποσοστό 34%, έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού στρες», ανέφερε η οργάνωση, η οποία διεξήγαγε έρευνα τον Ιούλιο σε 1.200 οικογένειες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μεταξύ των ενηλίκων το ποσοστό φτάνει σχεδόν τον έναν στους δύο (45,6%)», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο από τη φονική έκρηξη.

Το χρονικό

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2020, με περισσότερους από 200 ανθρώπους να σκοτώνονται από την ισχυρή έκρηξη και τουλάχιστον 6.500 άλλους να τραυματίζονται. Ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού ισοπεδώθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν έξι παιδιά, ενώ άλλα 1.000 τραυματίστηκαν.

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο Λίβανος ήρθε επίσης αντιμέτωπος με την πανδημία του κορονοϊού και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μία από τις χειρότερες παγκοσμίως από το 1850.

«Ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, η ζωή των παιδιών εξακολουθεί να επηρεάζεται βαθιά», δήλωσε η Γιούκιε Μόκουο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο.

«Οι οικογένειες αυτές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της έκρηξης που σημειώθηκε τη χειρότερη στιγμή: εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης και μιας μεγάλης πανδημίας», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο η Unicef είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες του Λιβάνου που ζήτησαν βοήθεια μετά την έκρηξη εξακολουθούν να έχουν ανάγκη στήριξης, κυρίως σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της έκρηξης παραμένουν άνεργοι, σύμφωνα με τη Unicef, την ώρα που ο Λίβανος βυθίζεται στη φτώχεια, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και ελλείψεις κάθε είδους.

«Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει την ώρα που η επιδεινούμενη κρίση καθιστά τις περισσότερες οικογένειες ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες», προειδοποίησε η Μόκουο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή