Λίβανος: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

by Times Newsroom 1

Σε έναν κόσμο χωρίς κλιματικές και υγειονομικές εξόδους κινδύνου, μια νέα μαζική έξοδος από την πατρίδα σου μέσα σε λίγες δεκαετίες θυμίζει άλμα στο κενό από φλεγόμενο κτίριο. Ωστόσο χιλιάδες οικογένειες της λιβανέζικης μεσαίας τάξης αναγκάζονται να μιμηθούν το κύμα φυγής της εμφυλιακής περιόδου 1975-90, ένα χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Δύο, κυρίως, κατηγορίες ανθρώπων το βάζουν στα πόδια από το άλλοτε «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» και τα πέριξ του. Πρώτον, οι γενιές που μεγάλωσαν μέσα στον εμφύλιο και είδαν πολλούς εύπορους (ή) και ικανούς συμπατριώτες τους να καταφεύγουν στην Ελλάδα – η οποία πλέον δεν πολυπροσφέρεται. Δεύτερον, οι οικονομικά δυνάμενοι.

Δηλαδή ολοένα λιγότεροι. Ο 51χρονος Φουάντ Ασαφ ανήκει στους τολμητίες, που αποφάσισε ότι ο Λίβανος δεν έχει σωτηρία και προ ημερών μάζεψε οικογενειακώς τις βαλίτσες του για το Παρίσι. Προτιμά χίλιες φορές την έξαρση της Covid στη χώρα του Μακρόν, τις οδομαχίες των αντιεμβολιαστών με τη γαλλική αστυνομία, την εγκληματικότητα των προαστίων, τον «εμφύλιο» Ισλάμ-Κοσμικής Γαλλίας και τον υπόκωφη απειλή των «Κίτρινων Γιλέκων» από την τσουλήθρα προς την κόλαση που ζούσε στη Βηρυτό. «Οταν ήμουν μικρός οι γονείς μου με παραμύθιαζαν ότι ο εμφύλιος όπου να ’ναι τελειώνει. Την άλλη εβδομάδα, τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο, κάνε λίγο υπομονή, έρχεται η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, οι πολιτοφυλακές θα τα βρουν και θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω… Δεν θέλω να μεγαλώσουν τα παιδιά μου με τα ίδια ψέματα, μέσα στον επερχόμενο εμφύλιο… Οι περισσότεροι φίλοι μας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Γιατροί και δάσκαλοι φεύγουν μαζικά από τον Λίβανο και σε λίγο δεν θα υπάρχει Υγεία ούτε Παιδεία…», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εμείς να προσθέσουμε ότι οι περισσότεροι Λιβανέζοι δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και ασπιρίνη, στήνονται με τις ώρες στα βενζινάδικα, δουλεύουν στα σκοτάδια λόγω συνεχών διακοπών και αγκομαχούν για τον επιούσιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή