Λιβύη: Η Τρίπολη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης- φόβοι για πραξικόπημα

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

by Times Newsroom

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του  Αλ Φουρνάι, μεταξύ της «πολιτοφυλακής 777», που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Χαϊτάμ αλ Τατζούρι, και μιας δύναμης που συνδέεται με την «πολιτοφυλακή αποτροπής».

Ατελείωτες αντιπαραθέσεις

Οι πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ένα κομβόι 30 οπλισμένων αυτοκινήτων εισήλθε στη λιβυκή πρωτεύουσα από τα νότια, συγκεκριμένα στο Κασρ Μπιν Γκασίρ, και διέσχισε το δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Λέσχης Τρίπολης, σε συνδυασμό με αυτές τις αντιπαραθέσεις.

Επικράτησε σκηνικό με μια σειρά συγκρούσεων με ελαφρά και μεσαία όπλα μεταξύ επτά ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με ειδικούς στις υποθέσεις της Λιβύης, οι συγκρούσεις έχουν στόχο το κέρδος του ελέγχου όσο γίνεται μεγαλύτερων περιοχών στην πρωτεύουσα που θα χρησιμοποιηθεί για διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, ώστε να διατηρήσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Στο έλεος των τρομοκρατικών ομάδων

Ο  Λίβυος πολιτικός,  Φάρατζ Γιασίν, είπε ότι η Τρίπολη βρίσκεται στο έλεος των πολιτοφυλακών που μάχονται για την εξουσία και το χρήμα, προειδοποιώντας για τη διεύρυνση της σύγκρουσης, η οποία έχει αφάνταστες συνέπειες.

Μιλώντας στο «Sky News Arabia», ο Γιασίν τόνισε ότι το πρόβλημα ασφάλειας παραμένει εμπόδιο στη Λιβύη για την αποκατάσταση του κράτους και επομένως δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αφοπλισμό και την εξάρθρωση αυτών των πολιτοφυλακών και την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων μαχητών.

Τόνισε μάλιστα ότι «η διάγνωση της κρίσης στη Λιβύη από την αρχή ήταν λάθος γιατί η κρίση αντιμετωπίστηκε ως πολιτική, ενώ είναι κυρίως ζήτημα ασφάλειας, και πριν μιλήσουμε για την πολιτική πορεία και τις εκλογές, οι πολιτοφυλακές θα έπρεπε να είχαν αφοπλιστεί ως βασικό στοιχείο της πολιτικής διαδικασίας».

Προετοιμασία για πραξικόπημα;

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Οθμάν αλ Μοχτάρ θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την «εισβολή των πολιτοφυλακών» στην πρωτεύουσα, καθώς αγνόησε τις κινήσεις τους και μερικές φορές ακόμη «στηριζόταν σε αυτές». Εξέφρασε φόβους ότι οι κινητοποιήσεις των ένοπλων ομάδων είναι η κατάλυση του κράτους και ο έλεγχος του από αυτές.

«Αλλά η Λιβύη χρειάζεται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να γίνει πιο αποτελεσματική απέναντι στις πολιτοφυλακές και τα νύχια τους», κατέληξε

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή