Λιζ Τρας: Παρέδωσε την σκυτάλη στον Σούνακ – Η αποχαιρετιστήρια ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, πραγματοποίησε μια σύντομη, τελευταία ομιλία μπροστά από το νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, προτού μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να ανακοινώσει επισήμως την παραίτησή της στον βασιλιά Κάρολο.

by Times Newsroom

Η Τρας ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία της λέγοντας ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να είνααι πρωθυπουργός και να καθοδηγεί το έθνος κατά τη διάρκεια του πένθους για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, δηλώνοντας πως χαιρετίζει την άνοδο του βασιλιά Καρόλου στον θρόνο.

Κανονικά, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία τους, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας αναφέρουν ποια θεωρούν ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους – πράγμα δύσκολο για την Τρας, η οποία παραδέχτηκε πως δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, μετά από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία.

Η Τρας είπε ότι η κυβέρνησή της ενήργησε «επειγόντως και αποφασιστικά» για να βοηθήσει τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες, τονίζοντας ότι βοήθησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν τη χρεοκοπία και αποκατέστησε την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, ώστε «να μην βασιζόμαστε πλέον σε κακόβουλες ξένες δυνάμεις».

«Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσέθεσε, αναφέροντας τα λόγια του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα: «Δεν τολμάμε επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά επειδή δεν τολμάμε τα πράγματα είναι δύσκολα».

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ελευθερίες που μας δίνει Brexit για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό σημαίνει να προσφέρουμε περισσότερη ελευθερία στους πολίτες μας και να αποκαταστήσουμε την εξουσία των δημοκρατικών θεσμών μας.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερους φόρους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κρατούν περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζουν. Και σημαίνει ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας, υψηλότερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Οι δημοκρατίες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους, τόνισε η Τρας, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταγωνιζόμαστε τα αυταρχικά καθεστώτα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνα του έθνους μας».

Η Τρας είπε ότι εύχεται «κάθε επιτυχία» στον Ρίσι Σούνακ, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο στην εκλογική της περιφέρεια και να υπηρετήσει τη χώρα της «από τα πίσω έδρανα».

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα σε μια καταιγίδα, αλλά πιστεύω στη Βρετανία, πιστεύω στον βρετανικό λαό και ξέρω ότι έρχονται πιο φωτεινές μέρες», κατέληξε η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Η Τρας αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων από την Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Χιου και τις δύο κόρες τους. Επόμενος σταθμός της θα είναι το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να επισημοποιήσει την παραίτησή της.

Η Τρας υπήρξε η τελευταία πρωθυπουργός, την άνοδο της οποίας στην εξουσία επικύρωσε η βασίλισσα Ελισάβετ και η πρώτη πρωθυπουργός, που ζητά την παραίτησή της από τον νέο βασιλιά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή