Λωρίδα της Γάζας: Επικίνδυνη κλιμάκωση – Συνεχίζει τα αντίποινα η Χαμάς

by Times Newsroom 1

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να προειδοποιεί για διευρυμένη επιχείρηση στην περιοχή, ενώ η Χαμάς ετοιμάζεται για αντίποινα. Ο Guardian κάνει λόγο για 24 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά.

Στο Ισραήλ οι γιατροί δήλωσαν πως περιέθαλψαν 25 πολίτες που τραυματίστηκαν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών από σπασμένα γυαλιά και τραύματα.

REUTERS/NIR ELIAS

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του στρατού, από χθες εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που ελέγχει η Χαμάς.

 

EURONEWS
Σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή – “Βροχή” από ρουκέτες σε Γάζα και Ιερουσαλήμ – “Σιωπά” ο ΟΗΕ

Για κλιμάκωση προειδοποιεί η Χαμάς

Τα πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών καταγράφονται με φόντο τα συνεχιζόμενα εκτεταμένα βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει – παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου – το Ισραήλ.

Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ και τον ιερότερο για τον ιουδαϊσμό, καθώς και σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ πως θα προχωρούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία ως χθες στις 18:00.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Μόλις σήμερα η πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα σχετικά με τη βία. Δεν έχει εκδοθεί δήλωση. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, μιλώντας στο Associated Press, διπλωματικός αξιωματούχος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Αίγυπτος και το Κατάρ, που συχνά μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προσπαθούν όλοι να σταματήσουν τις μάχες.

Σήμερα μόλις ο ΟΗΕ, διά στόματος του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε βία και οποιαδήποτε υποκίνηση στη βία, όπως και τις εθνοτικές διαιρέσεις και τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, την ώρα που στην περιοχή αυτή σημειώνεται η χειρότερη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια, η οποία πυροδοτήθηκε από βίαια επεισόδια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στην πλατεία των Τεμενών, ο Κόλβιλ σημείωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις της τάξης “δεν σεβάστηκαν σαφώς τις τελευταίες ημέρες” την υποχρέωσή τους να απαντούν με αναλογικό τρόπο και να εγγυώνται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις πυραύλων από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ τη Δευτέρα και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εντάσεων.

REUTERS/AMIR COHEN

Εκκλήσεις από την ΕΕ για ηρεμία στην περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, καλώντας όλες τις πλευρές να στοχεύσουν σε μια αποκλιμάκωση και να αποτρέψουν τον θάνατο αμάχων.

«Η εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα εναντίον άμαχων πληθυσμών στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτη και τροφοδοτεί την κλιμάκωση», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η σημαντική αύξηση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και εντός και γύρω από τη Γάζα πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και γύρω από αυτήν είναι βαθιά ανησυχητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Υπογράμμισε ότι «η εκτόξευση πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πολιτών στόχων στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο και καλούμε για αποκλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «αυτή είναι η προτεραιότητα, η προστασία των πολιτών και η αποκλιμάκωση. Η προτεραιότητα είναι η άμεση αποκλιμάκωση για να προστατευτούν οι ζωές των πολιτών».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη Δευτέρα τις εκδιώξεις των παλαιστινιακών οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες και λέγοντας ότι χρησιμεύουν μόνο για να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

REUTERS/AMIR COHEN

Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε σήμερα τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σημειώνοντας ότι «έγιναν αδιακρίτως και ήταν ανεύθυνες» και σημείωσε ότι το Ισραήλ προκάλεσε μια κλιμάκωση της βίας νωρίτερα με τις ενέργειές του στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ισραηλινές παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ και η ανοχή της κυβέρνησης στους εβραίους εξτρεμιστές που είναι εχθρικοί απέναντι στους Παλαιστίνιους και τους άραβες είναι αυτό που οδήγηε στην ανάφλεξη της κατάστασης με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο», σημείωσε ο Γάιτ σε ανακοίνωσή του.

Οι επιθέσεις στη Γάζα συνιστούν μια «άθλια επίδειξη δύναμης σε βάρος παιδιών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΜΠΕ και Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή