Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου προηγούνται στις -ώς τώρα- διεργασίες για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Μονόδρομος οι μετεκλογικές συνεργασίες, λόγω απλής αναλογικής | Πτώση των ποσοστών ικανοποίησης πολιτών από την κυβέρνηση

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ολοι οι κομματικοί σχηματισμοί θα βρεθούν μετεκλογικά μπροστά στο δίλημμα “με ποιον θα πάνε και ποιον θ΄αφήσουν”, αφού οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η τελευταία δημοσκόπηση της “OPINION POLL” αφού διερευνά τις προθέσεις των πολιτών, για ένα τέτοιο μελλοντικό ενδεχόμενο, δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, στη φάση αυτή, “ποιες συνεργασίες βλέπουν οι πολίτες μετεκλογικά”. Ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, αποκλείουν συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά “βλέπουν” μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ.

  • Παρουσίαση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όπως ορίζει ο εκλογικός Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, είναι προδιαγραμμένο το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν οι εκλογές αυτές να δώσουν, με τα σημερινά δεδομένα, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και τελικά, θα απαιτηθούν συνεργασίες, συνασπισμοί κομμάτων ή ακόμα και η λύση της οικουμενικής, για να έχουμε κυβέρνηση.

Τα δεδομένα αυτά, δεν θέλουν, στη φάση αυτή μέχρι την κάλπη, ούτε να τα σκέφτονται, τα μικρότερα κυρίως κόμματα και κυρίως δεν θέλουν αυτά να απασχολούν σ΄αυτή τη φάση τους ψηφοφόρους τους. Κι αυτό, γιατί θέλουν να διατηρήσουν την εκλογική τους δύναμη, να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους, αν, από τώρα νοιώσουν ότι η ψήφος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετεκλογικά για ενίσχυση άλλου κόμματος, για σχηματισμό κυβέρνησης και γενικότερα, αποφεύγουν όπως “ο… διάλος το λιβάνι”, να αναφέρονται σ΄αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα, στη λογική “ας το πούμε τώρα και μετά βλέπουμε”, σπεύδουν να το αποκλείσουν με φράσεις όπως “δεν θα γίνουμε το δεκανίκι κανενός”, “δεν θα συμπράξουμε με εκείνους που μας λοιδώρησαν” κλπ, που, ακούμε κατα κόρον, αυτές τις ημέρες.

Ωστόσο, δεν θα είναι τελικά, μετά τις εκλογές, η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, που τέτοιες “κορώνες” ακούγονταν πριν την κάλπη, ενώ μετά τις εκλογές γίνονταν οι θεαματικότερες “κομματικές… κυβιστήσεις (κν. “κολοτούμπες”!) και σχηματίζονταν κυβερνήσεις συνεργασίας ή οικουμενικές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, αρχίζοντας από τις πιο πρόσφατες την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και παλιότερα τις κυβερνήσεις Λουκά Παπαδήμου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Τζαννή Τζανετάκη. Και ακόμα παλιότερα τις κυβερνήσεις Ιωάννη Παρασκευόπουλου, Νικολάου Πλαστήρα, Σοφούλη – Διομήδη, Παναγιώτη Πουλίτσα, Γεωργίου Παπανδρέου, Αλέξανδρου Ζαϊμη, ακόμα και την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη!

Τι κάνει τελικά, (ρητορικό το ερώτημα) αυτούς που αποκλείουν οποιαδήποτε σύμπραξη μετά τις εκλογές, να είναι τόσο σίγουροι και μάλιστα να κατακεραυνώνουν όσους τολμούν να το αναφέρουν ακόμα και ως ενδεχόμενο, ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες συνεργασίες;

Επειδή, λοιπόν, δεν θ΄αργήσει η ώρα που όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί θα βρεθούν μπροστά στο δίλλημα “με ποιον θα πάνε και ποιον θ΄αφήσουν”, έρχεται την κατάλληλη ώρα η τελευταία δημοσκόπηση της “OPINION POLL” και αφού διερευνά τις προθέσεις των πολιτών για ένα τέτοιο μελλοντικό ενδεχόμενο, δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, στη φάση αυτή, “ποιες συνεργασίες βλέπουν μετεκλογικά”.

Το 29,6% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ και το 17,5% Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ.

Το 7,5% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 17,8% Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ 25.

Στη Ν.Δ το 64% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Ν.Δ και το 20,6% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ το 42,5% επιλέγει Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ 25 και το 20,6% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΚΙΝΑΛ ΤΟ 46,5% επιλέγει Κυβέρνηση Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ και το 17,7% αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αναφέρονται οι δύο πρώτες επιλογές. Όλες οι άλλες, όπως και των υπολοίπων κομμάτων παρουσιάζονται αναλυτικά στον σχετικό πίνακα.

Το πολιτικό κλίμα

Στην έρευνα της “Ο.P.”, που περιλαμβάνει ακόμα εκτιμήσεις για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το βαθμό καταλληλότητα πρωθυπουργού, αλλά και τις διεργασίες και την προοπτική για το κόμμα ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των πολιτών.

Αποτυπώνονται κάποια σοβαρά ευρήματα που δείχνουν το πολιτικό κλίμα αυτής της περιόδου”, τονίζει ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης, υπεύθυνος ερευνών της “OPINION POLL”.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε ενώ υπήρχε έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού και ενώ εντείνονται τα φαινόμενα ακρίβειας και ανατιμήσεων που πλήττουν το εισόδημα σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και πριν απ’ όλα χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τα δύο αυτά προβλήματα δημιουργούν σκεπτικισμό για το μέλλον και συνθέτουν μια σοβαρή δοκιμασία για την Κυβέρνηση.

-Το 38.2% δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία της χώρας έναντι ενός 61% που έχει αντίθετη ή πιο επιφυλακτική στάση. βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 71,9% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, στο 43,6% στο ΚΙΝΑΛ και στο 16% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα κόμματα βρίσκεται στο 7,8%, 19,5% και 17,5% σε Κ.Κ.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι αναλύσεις στους ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε, της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ 25 είναι ενδεικτικές λόγω χαμηλής βάσης Ν<60.

Πτώση των ποσοστών ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο σημειώνει πτώση στο 41,4% από 46,1% πριν ένα μήνα, επιστρέφοντας περίπου στο ποσοστό ικανοποίησης που υπήρχε αμέσως μετά το Καλοκαίρι. O βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 75,9% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, στο 48,7% στο ΚΙΝΑΛ και στο 18,7% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα κόμματα βρίσκεται στο 11,8%, 19,5% και 17,6% σε Κ.Κ.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 αντίστοιχα.

Η αξιολόγηση της αντιπολίτευσης

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδυναμία να πείσει για την αντιπολιτευτική του τακτική. Μόνο το 11% είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ( 12% πριν ένα μήνα). Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η επίδοση φτάνει μόλις στο 29,5%. Ο βαθμός ικανοποίησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων βρίσκεται στο 4,3% στην Ν.Δ, στο 5,1% στο ΚΙΝΑΛ, στο 2% στο Κ.Κ.Ε.

Η καταλληλότητα

Ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται με μεγάλη διαφορά από τον Αλ.Τσίπρα καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκηςε χάνει 3,9% σε σχέση με πριν ένα μήνα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας χάνει κι αυτός 0,9%.

Ωστόσο, επιλέγεται από το 45% έναντι ενός 19,1% που επιλέγει τον Αλ.Τσίπρα. Ως δεύτερη επιλογή εμφανίζεται ο Κανένας. Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια πλην ΣΥΡΙΖΑ του Αλ.Τσίπρα.

Στη Ν.Δ με 83,3% έναντι 3,1%, στο ΚΙΝΑΛ με 61,5% έναντι 7,7%, στο Κ.Κ.Ε με 19,2% έναντι 5,8%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 33,3% έναντι 5,6% και στο ΜΕΡΑ 25 με 35,3% έναντι 11,8%. Ο Αλ. Τσίπρας προηγείται στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48,9% έναντι 13,4%.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Προηγούνται Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι στην τελική ευθεία να μπαίνει ο Α. Λοβέρδος με προβάδισμα και να ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου. Ανάμεσα σ΄αυτούς τους τρεις θα κριθεί η επιλογή του νέου Προέδρου. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα  συνιστούν την εικόνα της στιγμής σχεδόν τριάντα ημέρες πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

 Όμως τριάντα ημέρες είναι πολλές σε τέτοιες μάχες. Το ύψος της μαζικότητας  και της σύνθεσης αυτών που τελικά θα ψηφίσουν, η ανάπτυξη της δραστηριότητας των υποψηφίων που θα ενταθεί  τις επόμενες ημέρες, η διαχείριση κρίσεων στο διάστημα αυτό, ακόμα και πιθανά λάθη θα καθορίσουν πολλά. Επιπλέον είναι σημαντικό, ότι τρεις στους έξι υποψηφίους δήλωσαν πρόσφατα υποψηφιότητα και θα ξετυλίξουν τώρα την δραστηριότητά τους, η απήχηση της οποίας μένει να φανεί. Η εικόνα της στιγμής περιγράφεται από τα παρακάτω ευρήματα:

1.Εμφανίζεται μια ανεβασμένη θέληση συμμετοχής στις εκλογές. Το 23,9% δηλώνει ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ στο ερώτημα αν έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν. Αυτό το ποσοστό φτάνει στο 73,4% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ σε τέτοιο μήκος κύματος κινείται το 14,4% της Ν.Δ και το 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κλίμα που προϊδεάζει για μεγάλη μαζικότητα που ίσως ξαφνιάσει.

2.Υπάρχει μεγάλη προσδοκία από αυτές τις εκλογές. Το 51,8% εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή για το ΚΙΝΑΛ. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 84,8% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο αυτή η άποψη κυριαρχεί και σε άλλα κομματικά ακροατήρια. Το ίδιο πιστεύει για παράδειγμα και το 57,3% στην Ν.Δ και το 50,7% στο ΣΥΡΙΖΑ.

3.Σε όλες τις εκλογικές ερωτήσεις και για τον πρώτο γύρο και για τα τρία πιθανά δίδυμα δευτέρου γύρου προηγείται ο Α. Λοβέρδος, τόσο στο σύνολο όσων από όλα τα κόμματα δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές, όσο και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θα συμμετέχουν.

Στον πρώτο γύρο η σειρά επιλογής στο σύνολο είναι: Α. Λοβέρδος 31,7% – Ν. Ανδρουλάκης 20,9%- Γιώργος Παπανδρέου 18,8% – Χ. Καστανίδης 6,4% –  Π. Γερουλάνος 5,3%, Π. Χρηστίδης 3,4%. Στο χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται: Α. Λοβέρδος 31.6% – Ν. Ανδρουλάκης 28,6% – Γ. Παπανδρέου 21,6% – Χ. Καστανίδης 7% –   Π. Χρηστίδης 3,5% – Π. Γερουλάνος 2,8%  .

Σε πιθανό δεύτερο γύρο ο Α. Λοβέρδος επικρατεί του Ν.Ανδρουλάκη με 47,8% – 37,1% και του Γ. Παπανδρέου με 55,9% – 29.3% στο σύνολο. Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ αυτά διαμορφώνονται 46,6% – 39,7%  και 57,6% – 32,2% αντίστοιχα.

Σε πιθανό δίδυμο Ν.Ανδρουλάκη – Γ. Παπανδρέου ο πρώτος δείχνει να επικρατεί με 58,8% – 30,2% στο σύνολο και 63,8% – 29,% στο ΚΙΝΑΛ.

4. Οι απόψεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ: Το 48,7% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, όταν μόνο το 5,1% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση. Το 61,5% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό, όταν τον Αλ.Τσίπρα επιλέγει το 7,7%. Το 46,5% επιλέγει Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ, το 17,7% αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, το 12,7 % Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ 25.

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή