Λουί ντε Φινές, ο “Βέγγος της Γαλλίας”

by Times Newsroom

Ο Λουί ντε Φινές (Louis de Funès), (31 Ιουλίου 1914 – 27 Ιανουαρίου 1983) ήταν Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Η οικογένειά του ανήκε στην αριστοκρατία της Σεβίλλης (Sevilla). Ο πατέρας του Carlos Luis de Funes de Galarza, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του Leonor Soto Reguera ήταν κόρη συμβολαιογράφου από την Ortigueira (La Coruña).

Το 1904 φεύγει ο πατέρας του για την Γαλλία μαζί με την νεότατη τότε σύζυγό του, παρά την αντίθεση της οικογένειάς της. Εκεί δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου και γι’ αυτό γίνεται κοσμηματοπώλης. Αργότερα φεύγει για την Βενεζουέλα και επιστρέφει μερικά χρόνια μετά καταβεβλημένος από την φυματίωση για να πεθάνει το 1934 μόνος του στη Ισπανία.

Ο Louis παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του το1936  Από το γάμο αυτό γεννιέται ένας γιος. Παίρνει διαζύγιο το 1942. Το  1943 ξαναπαντρεύεται, αυτή τη φορά με την Jeanne Augustine Bartholomee, εγγονή του Guy de Maupassant και αποκτά δύο γιους.

Η καλλιτεχνική ζωή του δεν αρχίζει καλά, δέχεται σύντομες εργασίες και υποαπασχόληση σε κακόφημα πιάνο μπαρ και καμπαρἐ. Κατέχοντας ένα πολυ καλό μουσικό αυτἰ θα του χρησιμεύσει, χρόνια αργότερα, σε ταινίες όπως το Le Corniaud, Le Grand Restaurant και L’Homme Orchestre. Επίσης, έχει καλή γνώση για τον κινηματογράφο. Σε εκείνα τα χρόνια, αναπτύσσει την κλαψιαρικη ματιἀ και τις νευρικες χειρονομίες του Donald Duck.

Από το 1945 μέχρι το 1957 μετείχε ως ηθοποιός σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες ως καρατερίστας ηθοποιός. Είναι γνωστός για τους νευρικούς, υπερκινητικούς χαρακτήρες που ερμήνευσε, όπως το Αντώνιος και Αντουανέτα, Το δηλητήριο, Οι Ουσσάροι, Διασχίζοντας το ΠαρίσιΟ Βασιλιάς του Μπλα-μπλα-μπλα, Ο Χωροφύλακας του Σαν-Τροπέ, στην ομώνυμη σειρά ταινιών κ.ά. Έγινε περισσότερο γνωστός στην Ευρώπη, ενώ παρά την επιτυχία του στον κινηματογράφο δεν σταμάτησε να παίζει στο θέατρο, ειδικά μετά την επιστροφή του το 1972, που υπήρξε θριαμβευτική, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στην Ελλάδα συχνά αναφέρεται και σαν “Βέγγος της Γαλλίας” λόγω των πολλών κοινών τους σημείων. Πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή στη πόλη Ναντ της Γαλλίας.

Φιλμογραφία

  • 1982 : Le gendarme et les gendarmettes (Ο Χωροφύλακας και οι Χωροφυλακίνες)
  • 1981 : La soupe aux choux (Ο Λαχανόσουπας)
  • 1979 : L’avare (Ο Φιλάργυρος)
  • 1978 : Le gendarme et les extra-terrestres (Ο Χωροφύλακας και οι εξωγήινοι)
  • 1978 : La zizanie (Το ζιζάνιο)
  • 1976 : L’aile ou la cuisse (Τι θα πάρετε, στήθος ή μπούτι;)
  • 1973 : Les aventures de Rabbi Jacob (Οι περιπέτειες του ραμπί Ζακόμπ)
  • 1971 : Sur un arbre perché
  • 1971 : Jo
  • 1971 : La folie des grandeurs (Η τρέλλα του μεγαλείου)
  • 1970 : Le gendarme en balade (Ο Χωροφύλακας εν δράσει)
  • 1970 : L’homme orchestre (Ο άνθρωπος-ορχήστρα)
  • 1969 : Hibernatus (Ο κατεψυγμένος)
  • 1968 : Le gendarme se marie (Ο Χωροφύλακας παντρεύεται μια Συνταγματαρχίνα)
  • 1968 : Le tatoué
  • 1967 : Le petit baigneur
  • 1967 : Oscar
  • 1967 : Les grandes vacances (Οι Μεγάλες Διακοπές)
  • 1966 : Fantômas contre Scotland Yard (Φαντομάς εναντίον Σκότλαντ Γιαρντ)
  • 1966 : Le grand restaurant (Το μεγάλο Ρεστοράν)
  • 1966 : La Grande Vadrouille (Ασύλληπτη απόδραση)
  • 1965 : Les bons vivants
  • 1965 : Le gendarme à New York (Ο Χωροφύλακας στη Νέα Υόρκη)
  • 1965 : Fantômas se déchaîne (Η Επιστροφή του Φαντοµά)
  • 1965 : Le corniaud
  • 1964 : Une souris chez les hommes (Ενα ποντίκι ανάμεσά μας)
  • 1964 : Le gendarme de Saint-Tropez (Ο Χωροφύλακας του Σαν-Τροπέ)
  • 1964 : Fantômas (Φαντομάς)
  • 1963 : Faites sauter la banque!
  • 1963 : Carambolages
  • 1963 : Pouic-Pouic
  • 1963 : Des pissenlits par la racine
  • 1962 : Le diable et les dix commandements
  • 1962 : Nous irons à Deauville
  • 1962 : Les veinards
  • 1962 : Le gentleman d’Epsom
  • 1962 : Un clair de lune à Maubeuge
  • 1961 : Candide ou l’optimisme au XXe siècle
  • 1961 : La belle Américaine (Ωραία Αμερικάνα)
  • 1961 : Le crime ne paie pas
  • 1961 : La Vendetta
  • 1960 : Les tortillards
  • 1960 : Le capitaine Fracasse
  • 1960 : Dans l’eau qui fait des bulles
  • 1959 : Mon pote le gitan
  • 1959 : Certains l’aiment froide
  • 1959 : Totò, Eva e il pennello proibito
  • 1959 : I Tartassati
  • 1958 : La vie à deux
  • 1958 : Ni vu, ni connu
  • 1958 : Taxi, Roulotte et Corrida
  • 1957 : Comme un cheveu sur la soupe
  • 1956 : Courte tête
  • 1959 : La loi des rues
  • 1956 : Bébés à gogo
  • 1956 : Papa, maman, ma femme et moi
  • 1956 : La Famille Anodin
  • 1956 : La traversée de Paris
  • 1955 : Mädchen ohne Grenzen
  • 1955 : Frou-Frou
  • 1955 : Si Paris nous était conté
  • 1955 : Bonjour sourire
  • 1955 : La bande à papa
  • 1955 : Les hussards
  • 1955 : L’impossible Monsieur Pipelet
  • 1955 : Les impures
  • 1955 : Ingrid – Die Geschichte eines Fotomodells
  • 1955 : Napoléon
  • 1954 : Tourments
  • 1954 : Scènes de ménage
  • 1954 : La reine Margot
  • 1954 : Les pépées font la loi
  • 1954 : Papa, maman, la bonne et moi
  • 1954 : Le mouton à cinq pattes
  • 1954 : Mam’zelle Nitouche
  • 1954 : Les intrigantes
  • 1954 : Huis clos
  • 1954 : Les hommes ne pensent qu’à ça
  • 1954 : Escalier de service
  • 1954 : Les corsaires du Bois de Boulogne
  • 1954 : Le chevalier de la nuit
  • 1954 : Le blé en herbe
  • 1954 : Ah! Les belles bacchantes
  • 1954 : Poisson d’avril
  • 1953 : Mon Frangin du Sénégal
  • 1953 : Faites-moi confiance
  • 1953 : Le secret d’Hélène Marimon
  • 1953 : Capitaine Pantoufle
  • 1953 : Légère et court vêtue
  • 1953 : Au diable la vertu
  • 1953 : Dortoir des grandes
  • 1953 : L’étrange désir de Monsieur Bard
  • 1953 : Le rire
  • 1953 : La vie d’un honnête homme
  • 1953 : Les compagnes de la nuit
  • 1952 : La putain respectueuse
  • 1952 : L’amour n’est pas un péché
  • 1952 : Moineaux de Paris
  • 1952 : Le huitième art et la manière
  • 1952 : Monsieur Leguignon Lampiste
  • 1952 : Monsieur Taxi
  • 1952 : Je l’ai été trois fois
  • 1952 : Elle et moi
  • 1952 : Innocents in Paris
  • 1952 : La fugue de Monsieur Perle
  • 1952 : Agence matrimoniale
  • 1952 : Les dents longues
  • 1952 : Ils étaient cinq
  • 1952 : Les sept péchés capitaux
  • 1951 : Ma femme est formidable
  • 1951 : Folie douce
  • 1951 : L’amant de paille
  • 1951 : Le dindon
  • 1951 : Pas de vacances pour Monsieur le Maire
  • 1951 : La poison
  • 1951 : Le roi du bla bla bla
  • 1951 : Champions Juniors
  • 1951 : La rose rouge
  • 1951 : Sans laisser d’adresse
  • 1951 : Boîte à vendre
  • 1951 : Boniface Somnambule
  • 1951 : Bibi Fricotin
  • 1951 : Un amour de parapluie
  • 1951 : Les joueurs
  • 1951 : Knock
  • 1950 : Adémaï au poteau-frontière
  • 1950 : La rue sans loi
  • 1949 : Le jugement de Dieu
  • 1949 : Je n’aime que toi
  • 1949 : Un certain monsieur
  • 1949 : Pas de week-end pour notre amour
  • 1949 : Rendez-vous avec la chance
  • 1949 : Au revoir M. Grock
  • 1949 : Millionnaires d’un jour
  • 1949 : Mission à Tanger
  • 1949 : Mon ami Sainfoin
  • 1949 : Vient de paraître
  • 1948 : Du Guesclin
  • 1947 : Croisière pour l’inconnu
  • 1947 : Antoine et Antoinette
  • 1946 : Dernier refuge
  • 1946 : Six heures à perdre
  • 1945 : La tentation de Barbizon

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή