Μ. Θεοδωρίδου: Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων

Η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε στοιχεία μελέτης για εγκύους από όπου προκύπτει το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μητέρα και νεογνό.

by Times Newsroom

«Η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών» τόνισε μεταξύ άλλων η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιασμού με προτεραιοποίηση και αλλά αι 2 χρόνια από την αναφορά της  Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για πνευμονίες στη Γουχάν.

Αυτό αποτελεί αιτία ανασκοπήσεων σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία των εμβολιασμών για την πρόληψη των εισαγωγών σε νοσοκομεία και την αποφυγή των θανάτων. Ωστόσο η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η αρχική προσδοκία που δεν επαληθεύθηκε και το βιώνει η ανθρωπότητα ιδιαίτερα με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, είναι η πρόληψη της λοίμωξης. Μάλιστα ανέφερε πρόσφατες δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι σύμφωνα με τις οποίες όλοι θα μολυνθούν από την Όμικρον ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι δέκα φορές πιο πιθανό να κολλήσουν και 20 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα παιδιά η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε σχετική μελέτη στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για κυτταρική ανοσία διπλάσια σε σχέση με των ενηλίκων αλλά και διασταυρούμενη ανοσία από προυπάρχουσα ανοσία σε κορονοϊούς. Όπως είπε τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να δικαιολογούν τη λοίμωξη των παιδιών στο ανώτερο αναπνευστικό δείχνοντας ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς.

«Τα παιδιά έγινε εξαρχής  αντιληπτό ότι είχαν ήπια κλινική προβολή ή ήταν ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες. Η παραλλαγή Όμικρον με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο όπως καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας. Ομως ιδιαίτερα οι ανήσυχοι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ιδιαίτερα για τα βρέφη κάτω του ενός έτους η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται περισσότερο για προληπτικούς λόγους».

Ακόμα η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε στοιχεία μελέτης για εγκύους από όπου προκύπτει το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μητέρα και νεογνό.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή