Μάλι: Έξι νεκροί σε σπάνια επίθεση κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό

Μεταξύ των θυμάτων δύο χωροφύλακες κι ένας αστυνομικός

by Times Newsroom

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μάλι σε επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό, κάτι που είναι σπάνιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας, η επίθεση έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, «περίπου 70 χιλιόμετρα από την Μπαμακό», στο «σημείο ελέγχου στη Ζαντιγκιλά, στον δρόμο που οδηγεί στη Σεγκού» (κεντρικά).

Είχε απολογισμό «έξι νεκρούς», συμπεριλαμβανομένων τριών πολιτών και τριών μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης (δύο χωροφύλακες κι ένας αστυνομικός), ενώ υπάρχουν επίσης δύο τραυματίες.

Δεν είχε διαπραχθεί σχεδόν ποτέ τέτοια επίθεση στη ζώνη αυτή, ως τώρα πρακτικά αλώβητη από τη βία που μαίνεται στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας του Σαχέλ.

Στον ίδιο οδικό άξονα, που συνδέει την Μπαμακό με τη Σεγκού, δολοφονήθηκε την 24η Ιουνίου αστυνομικός, στη Φανά, σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος, από «άγνωστους ενόπλους», σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίθεση στη Ζαντιγκιλά επίσης διαπράχθηκε από «ακόμη άγνωστους ενόπλους», σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας.

Ο υπουργός Ασφάλειας, ο στρατηγός Νταούντ Αλί Μοαμεντίν, επισκέφθηκε χθες τη Ζαντιγκιλά για να «διαπιστώσει τις ζημιές και να επαναλάβει τις εντολές» για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Φτωχή χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, το Μαλί γνώρισε δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021.

Η πολιτική κρίση προστέθηκε στην ολοένα σοβαρότερη κρίση ασφαλείας αφότου ξέσπασαν, το 2012, εξεγέρσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών στον βορρά.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το αφρικανικό κράτος τερμάτισε τη συνεργασία με τη Γαλλία και τους εταίρους της, στρεφόμενη στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η σύρραξη στο Μάλι έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους, κι έχει ξεριζώσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή