Μάνος Τασάκος: “Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη” | Εκδόσεις Λιβάνη

by Times Newsroom 1

ΜΑΝΟΣ ΤΑΣΑΚΟΣ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΡΒΑΚΗ

Πόσο µπορεί να διαβρώσει η απληστία; Πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κανείς στον βωµό του χρήµατος; Ο Ίων Λεπτουργός, ένας παροπλισµένος και απογοητευµένος µεσόκοπος άνδρας, θα εµπλακεί σε µια σκοτεινή υπόθεση,
όπου κυριαρχούν η απληστία, η διαπλοκή αλλά και οι ενοχές και η επιθυµία για εξιλέωση…Η επανεξέταση της αυτοκτονίας της κόρης µιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της χώρας, δεκατρία χρόνια µετά, θα φέρει στο επίκεντρο ανοµολόγητα µυστικά και ανόσιες πράξεις, οδηγώντας κλιµακωτά στην αποκάλυψη του βρόµικου ρόλου των πρωταγωνιστών του δράµατος. Ο Λεπτουργός θα κληθεί να γίνει ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ που θα βοηθήσει να απονεµηθεί δικαιοσύνη, τόσο για τους ζωντανούς όσο και για τους νεκρούς.
Στον πάτο της στοίβας υπήρχε ένας φάκελος της ίδιας ποιότητας, µα η ετικέτα του ήταν πιο αναλυτική: Για την αυτοκτονία της Άννας Βαρβάκη:
Υπόθεση κλειστή µε απόφαση δικαστηρίου. Ο φάκελος άρχιζε µε αποκόµµατα εφηµερίδων, έδειχνε να συνεχίζει µε πολύ λεπτοµερείς συνοµιλίες µε συγγενείς της Βαρβάκη, κάτι αποκόµµατα εισιτηρίων, εκνευριστικά άσχετα, µια φωτογραφία από ένα κλασικό µεσοαστικό διαµέρισµα και ένα αντίγραφο από ιατροδικαστική έκθεση. Καθαρό και σαφές. Απόλυτο και τελεσίδικο.
Κακώσεις που δικαιολογούνται από πτώση. Θάνατος. Ταφή. Στο τέλος, στον φάκελο, σε φόντο µαύρο, όπως στις ταινίες, και κάτω από τα λιγοστά αυτά παλιόχαρτα, άσπρα φύλλα. Σκέτα, κρύα και αποκρουστικά άσπρα φύλλα. Τα ανασήκωσε αφηρηµένα. Μόνο στο τελευταίο υπήρχε ζωγραφισµένη µια φατσούλα, άτεχνη, παιδική, και από κάτω οι λέξεις: Θου βου, Ίωνα, Θου βου…

Ο Μάνος Τασάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να γράφει σε νεαρή ηλικία, εκδίδοντας τοπική εφηµερίδα στα δεκαπέντε του χρόνια. Σπούδασε στη Νοµική Σχολή του ΑΠΘ. ∆ιατηρεί την ιστοσελίδα www.tasakos.gr µε κείµενα λογοτεχνικής κριτικής, δοκίµια για την ελληνική ποίηση και ανθολογήσεις νέων ποιητών. Από τις εκδόσεις «24 γράµµατα» κυκλοφορούν σε έντυπη µορφή:
Ο µέτριος βίος του Αλέξανδρου Βαλέτα, µυθιστόρηµα, 2017.Αγριόχορτα, διήγηµα, 2018 (στη συλλογική έκδοση Λαθρόψυχοι).
Non omnis moriar, διήγηµα, 2020 (στη συλλογική έκδοση Η πανδηµία).
Σε ψηφιακή µορφή (και ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα tasakos.gr), τα σηµαντικότερα κείµενα είναι τα δοκίµια: Κωνσταντίνος Καβάφης, στοχασµοί σ’ επιλεγµένα. Η τριλογία για την Παιδεία.Ο Καρυωτάκης και η γενεά του 30 Σεφέρης και Καρυωτάκης, στοχασµοί επί συµπτώσεων Εισαγωγή στην ποίηση του Τάκη Παπατζώνη. Ο θάνατος της λογοτεχνικής κριτικής.

  • Μάνος Τασάκος: Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη
  • Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
  • Εκδόσεις Λιβάνη
  • Αθήνα 2021. Σελίδες: 272
  • Τιμή: € 14,80 (με ΦΠΑ)
  • ISBN 978-960-14-3652-4

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή