Μαργαρίτα Δήμα: “ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλάζουν συχνά προσανατολισμούς και θέσεις και δεν είναι πάντα αξιόπιστοι…”

by Νίκος Λαγκαδινός
  • Συνέντευξη της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΔΗΜΑ στον ΝΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ

Με γνώσεις για τα προβλήματα του τόπου της και νέες ιδέες για την αντιμετώπισή τους, με νηφαλιότητα απέναντι στα έργα και τις ημέρες των πολιτικών αντιπάλων αλλά και πίστη και αισιοδοξία για τη συνεισφορά των νέων ανθρώπων στον αγώνα για καλύτερες μέρες.

Η Μαργαρίτα Δήμα, είναι υποψήφια βουλευτής για την Κορινθία στις εθνικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής, έναν νέο πολιτικό φορέα με γνώση των προβλημάτων της κοινωνίας, ο οποίος με πίστη, όραμα και σχέδιο θα δώσει ενωμένος τον αγώνα για να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι είναι η ελπίδα του μέλλοντος”.

Αξίζει να σταθούμε στις προτεραιότητες που θέτει στην περίπτωση που κερδίσει μια θέση στο κοινοβούλιο: “Να μπορέσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι αξίες εκείνες, όπως η ισονομία, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη που ενώ όλοι συμφωνούν πριν τις εκλογές, ότι πρέπει να ισχύουν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, ξεχνιούνται γρήγορα όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα…”

1. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κορινθία σήμερα; 

Είναι γνωστό ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κορινθία όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας, είναι τα σκουπίδια, που δεν μπορεί να παραμένει άλυτο. Θα πρέπει συνεπώς να αναζητηθούν το ταχύτερο δυνατό σοβαρές προτάσεις για την επίλυσή του. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και των τοπικών παραγόντων προς τούτο χωρίς αντιδικίες, προβληματισμούς και πολλές σκέψεις, γιατί έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι αυτά δεν οδηγούν πουθενά.

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα παραμένει η αντιμετώπιση της εγκατάστασης ενός αριθμού μεταναστών – προσφύγων στην Κορινθία, πράγμα που θα πρέπει μέχρι να λυθεί να παίρνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για να μην αφήνουν να δημιουργούνται δύσκολες καταστάσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σ’ αυτούς τους ίδιους τους φιλοξενούμενους. Και εδώ απαιτείται στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, συντονισμός των ενεργειών και ορισμός ενός μόνο φορέα αποκλειστικά υπεύθυνου για τη διαχείριση της κάθε μονάδας. Η εμπλοκή διαφόρων οργανώσεων Μη Κυβερνητικών ή Εθελοντικών των οποίων το έργο, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά κατόπιν σχεδίου και ελεγχόμενα από τον φορέα που θα έχει τη διαχείριση της μονάδας αυτής. Έτσι θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των οποιονδήποτε πόρων διατίθενται προς όφελος του συνόλου των φιλοξενούμενων.

Να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι αξίες εκείνες, όπως η ισονομία, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη που ενώ όλοι συμφωνούν πριν τις εκλογές, ότι πρέπει να ισχύουν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, ξεχνιούνται γρήγορα όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα

Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που βιώνουμε στη Κορινθία σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των ζημιών του 2018 για τον πρωτογενή τομέα είναι εξοργιστικό. Ο Νομός μας για τα κύρια αγροτικά του προϊόντα έπαθε τεράστιες ζημιές κατά τα τελευταία έτη, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, και την υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει τη δραματική συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος των αγροτών. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λειτουργούν ως αρωγοί ανάπτυξης και αξιοκρατίας. Ως νέος επιστήμονας διακρίνω τεράστιο χάσμα μεταξύ της γνώσης και της εφαρμογής. Ως γεωπόνος θα ήθελα, και θα προσπαθήσω προς αυτή τη κατεύθυνση, να υπάρχει ένα Ινστιτούτο που να μελετά τις κατά τόπους κλιματολογικές συνθήκες και να δημοσιεύει αποτελέσματα και προειδοποιήσεις έτσι ώστε χρησιμοποιώντας ως εργαλείο αυτές τις πληροφορίες να μπορούμε να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών

2. Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Να μπορέσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι αξίες εκείνες, όπως η ισονομία, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη που ενώ όλοι συμφωνούν πριν τις εκλογές, ότι πρέπει να ισχύουν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, ξεχνιούνται γρήγορα όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Kαι τούτο βέβαια γιατί η υλοποίησή τους, η πράξη, έχει δυσκολίες, έχει κόστος, το οποίο δύσκολα αναλαμβάνουν.

3. Και στον τομέα του πολιτισμού, σε εθνική κλίμακα;

Η λέξη πολιτισμός είναι μία λέξη που έχει πολλές εκφάνσεις: ιστορία, τέχνη, φιλοσοφία κ.ο.κ. που οι λαοί και ο καθένας ξεχωριστά είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των προγόνων του. Σε ό,τι αφορά ως έθνος τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και τις τοπικές κοινωνίες να αναδειχθούν όλες οι πλευρές του Ελληνικού πολιτισμού τόσο του αρχαίου όσο και του σύγχρονου γιατί έχει γίνει συνείδηση όλων ότι αυτό συμβάλλει στη διατήρηση και εδραίωση της θέσης της Ελλάδας δικαιωματικά στον παγκόσμιο χάρτη. Πέραν αυτού ένας άλλος στόχος πιο ρεαλιστικός είναι ότι τελευταία έγινε αντιληπτό ότι μέσω αυτού μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Γιατί η ανάπτυξη του τουρισμού είναι σημαντικός παράγοντας στην οικονομία της χώρας αλλά και σε άλλα επίπεδα, π.χ. η εξωστρέφεια οδηγεί σε ανοιχτούς ορίζοντες την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

Στο θέμα αυτό η Κορινθία έχει κάνει και μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προς τα εμπρός. Χρειάζεται όμως κινητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών ώστε να συμβάλουν όλοι και κυρίως οι νέοι. Ωστόσο, σήμερα αν μιλάμε για πολιτισμό πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν αναφέρονται ούτε στους αρχαίους πολιτισμούς ούτε και πιθανότατα στους σύγχρονους, αλλά κυρίως στον τρόπο που ο καθένας από εμάς συμπεριφέρεται, δηλαδή στον πολιτισμένο άνθρωπο. Στον άνθρωπο εκείνο που σέβεται τον συνάνθρωπό του, σέβεται το περιβάλλον, σέβεται γενικότερα την κοινωνία της οποίας είναι μέλος. Για να φτάσουμε όμως εκεί επιβάλλεται όλοι οι Θεσμοί, όπως η οικογένεια και προ πάντων το σχολείο να συμβάλουν θετικά προς την ίδια κατεύθυνση.

4. Παίζει ρόλο η ηλικία στην ανανέωση της πολιτικής ζωής;

Και βέβαια παίζει ρόλο η ηλικία, ωστόσο όμως ο παράγοντας αυτός δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ο μοναδικός. Διότι κατ’ ανάγκη πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες όπως η ικανότητα συνδιαλλαγής, η ωριμότητα σκέψης, η βαθιά γνώση των προβλημάτων, η δυνατότητα προσαρμογής στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων κ.λπ. που απαιτεί σήμερα μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία.

5. Έχει νόημα ο φεμινισμός σήμερα;

Διαγενομένου του χρόνου ο φεμινισμός δεν έχει σήμερα το ίδιο νόημα που είχε κάποτε, δεδομένου ότι οι συνθήκες της ζωής άλλαξαν, γεγονός που έχει συμπαρασύρει και την κοινωνία σε άλλες σκέψεις αλλά και σε άλλους δρόμους και συμπεριφορές. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείται ότι η προσωπικότητα του κάθε ατόμου που διαμορφώνεται μέσα από το οικογενειακό, σχολικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον παίζει το ρόλο το δικό του που φαίνεται ότι είναι καθοριστικός.

6. Ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να του δοθεί μια τρίτη ευκαιρία;

Τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες κατά κανόνα κρίνουν τους κυβερνώντες ποικίλουν ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός και τι αναμένει ο κάθε πολίτης από αυτούς, πράγμα που καθιστά δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό.

7. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποιες διευθετήσεις με τη γειτονική χώρα όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έχει αναφερθεί στο βέτο για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ απαιτεί συνεχή διάλογο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του κράτους προς ένταξη. Στο διάλογο αυτό ενίοτε τίθενται και μερικά θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα κάποια κράτη της ΕΕ τα οποία βρίσκουν την ευκαιρία να εκβιάσουν το προς ένταξη κράτος επισείοντας την υποβολή βέτο στην υπό ψήφιση απόφαση, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ομόφωνα. Η επίτευξη του στόχου αυτού εξαρτάται από το ειδικό βάρος αυτών των “διευθετήσεων”, σε σχέση με τον κύριο στόχο της συμφωνίας και τα επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκατέρωθεν.

8. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αριστερός;

Το να κατατάξεις κάποιον ανάλογα με το τι δηλώνει έχει σήμερα αποδυναμωθεί, όπως αυτό φαίνεται εκ των πραγμάτων γιατί η πραγματικότητα ξεπερνά τις κρατούσες ενίοτε ιδεοληψίες και δογματισμούς.

9. Ποια είναι τα λάθη της Κεντροαριστεράς κι έχει τη μικρή απήχηση στους ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Ενδεχομένως δεν έχει καταφέρει να περάσει ακόμα στον κόσμο ότι αποτελεί έναν ενιαίο οργανισμό χωρίς ανταγωνισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και καιροσκοπισμούς αλλά έναν νέο πολιτικό φορέα με γνώση των προβλημάτων της κοινωνίας, ο οποίος με πίστη, όραμα και σχέδιο θα δώσει ενωμένος τον αγώνα για να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι είναι η ελπίδα του μέλλοντος.

10. Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και γενικότερα της Κεντροαριστεράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Η προσπάθεια ένταξης σ’ έναν ευρύτερο συγγενή πολιτικό χώρο από οποιοδήποτε πολιτική οντότητα, δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτή της παρουσίασης των απόψεών της σε διάφορα θέματα που απασχολούν τον κόσμο αλλά και το κράτος το οποίο εκπροσωπεί, πράγμα που πολλές φορές είναι αναγκαίο για να γίνουν γνωστές οι θέσεις του πολιτικού αυτού φορέα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως η τελευταία πολιτική κατάσταση στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Διεθνής Οργανισμούς, όπως ο Ο.Η.Ε., η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ κ.λπ.

11. Αυτό το “άνοιγμα” που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά (όπως έγινε με την “Γέφυρα”) μπορεί να σας επηρεάσει προεκλογικά;

Το παρελθόν έχει δείξει ότι τέτοιου είδους ανοίγματα δεν φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

12. Ιδεολογικά και πολιτικά με ποιον είστε πιο κοντά – με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ;

Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι και οι δύο αυτοί φορείς αλλάζουν συχνά προσανατολισμούς και θέσεις επί διαφόρων σοβαρών θεμάτων, πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστοι.

“Πολλοί πολίτες, που για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, τώρα επιστρέφουν και μας δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα…”

13. Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης; 

Δεν με ανησυχεί γιατί ο εκλογικός αγώνας τώρα αρχίζει αφού δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία των εκλογών και πολλά πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν. Το γεγονός όμως ότι πολλοί πολίτες, που για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, τώρα επιστρέφουν και μας δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

14. Με δεδομένη την πόλωση, το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;

Για πολλούς όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων φαντάζει δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο για τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

15. Πότε θεωρείτε ως τον πιθανότερο χρόνο προσφυγής στις κάλπες;

Εκτός κάποιου έκτακτου γεγονότος, φαίνεται ότι οδεύουμε κοντά προς το τέλος της θητείας του κυβερνώντος κόμματος.

16. Το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής πιστεύετε ότι θα λύσει προβλήματα και θα δυναμώσει την ενότητα που είναι απαραίτητη;

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι με το Συνέδριο θα πρέπει να λυθούν επιτέλους τα όποια προβλήματα υπάρχουν γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει το Κίνημα να δείξει στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι για να προχωρήσουμε μπροστά.

17. Και το προεκλογικό σας μήνυμα στο δρόμο προς τις κάλπες ποιο είναι;

Πέρα από τις διαπιστώσεις στο τι πρέπει να γίνει, υπάρχουν κυρίως αυτοί που θα υλοποιήσουν αυτές τις προσαρμογές και αυτές πρέπει να γίνουν χωρίς συγκρούσεις, χωρίς εντάσεις. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει αυτοί που διεκδικούν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών πέραν από τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες που πρέπει να διαθέτουν, να μπορούν να εμπνέουν, να υπηρετούν ένα κοινό όραμα, να είναι δηλαδή όπως αναφέρει ο Μπέρναρντ Σω ‘’γενναίοι.’’ Και αυτοί δεν μπορεί να είναι, παρά νέοι άνθρωποι. Γιατί αυτοί και μπορούν και θέλουν και τολμούν να εφαρμόσουν, αναλαμβάνοντας οποιοδήποτε κόστος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δήμα Μαργαρίτα του Νικολάου

Γεωπόνος Γ.Π.Α., M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Προέρχεται από αστική οικογένεια και κατάγεται από το Σούλι και Κρυονέρι Κορινθίας.

Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τµήµατος Επιστήµης Φυτικής Παραγωγής µε ειδικότητα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης του Τµήµατος Επιστήµης Τροφίµων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Μιλάει τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

Εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) στην Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου και Κορινθιακής Σταφίδας, Συνεργαζόμενοι Παραγωγοί, με έδρα το Κιάτο Κορινθίας όπου περιλαμβάνει στο δυναμικό της 634 παραγωγούς ελαιολάδου και σταφίδας.

Κατά τη διάρκεια των µαθητικών και φοιτητικών της χρόνων ανέπτυξε έντονη δράση ως µέλος του ΠΑΣΟΚ και της Nεολαίας του. Υπήρξε ενεργό µέλος της ΠΑΣΠ και από το 2007 εκλέγεται στα όργανα του ΠΑΣΟΚ (εκλεγµένο µέλος Συντονιστικής Επιτροπής της Β1 Νοµαρχιακής Νεολαίας και του Κόµµατος), με τομείς ευθύνης το περιβάλλον, τη ποιότητα ζωής και την οικονομία. Στις Εθνικές εκλογές του 2015 ήταν υποψήφια με τα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Περιφέρεια Αττικής.

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή