Μαργαρίτης Σχοινάς: Η στάση της Τουρκίας είναι σχιζοφρενική

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τις τουρκικές προκλήσεις

by Times Newsroom

Ο αντιπρόεδρος της ΚομισιόνΜαργαρίτης Σχοινάς, σχολίασε την στάση της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο και τη συμπεριφορά της ως προς την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τη «σχιζοφρενική».

«Κάποιος από μια χώρα με 80% πληθωρισμό θα πρέπει να σκεφθεί καλά αν μπορεί να τρολάρει ή να είναι ειρωνική απέναντι στην Ε.Ε.», τόνισε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και συνέχισε:

«Η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, στη ρωσοτουρκική φιλία, ενώ βοηθάει την Ουκρανία πουλώντας της drones που τα χρησιμοποιεί κατά της Ρωσίας και την ίδια ώρα προσπαθεί να είναι μέλος της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης χωρίς να χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στους συμμάχους της. Πρόκειται για μια σχιζοφρενική στάση. Η Τουρκία χρωστά μια απάντηση αν είναι με τη Χεζμπολάχ, με τη Μόσχα και την Τεχεράνη ή με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».

Σχετικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος της Κομισιόν είχε την ευκαιρία να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε δύο επίπεδα:

«Στο θέμα της ενέργειας, προτάθηκε ένα σημαντικό πακέτο που δείχνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παιχνίδι, ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην εργαλειοποίηση της ενέργειας, στην οποία επιδίδεται συστηματικά η Ρωσία. Στο άλλο επίπεδο δείξαμε ότι όσα κάναμε έως τώρα, αρχίζουν να αποδίδουν. Οι Ουκρανοί αλλάζουν την εικόνα στο πεδίο, ενώ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα και καθίσταται σαφές ότι ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να κερδίσει τη συντονισμένη προσπάθεια Ευρώπης και Δύσης να σταθεί δίπλα στον ουκρανικό λαό» είπε ο κ. Σχοινάς.

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής απάντησε: «Στο πρώτο βήμα που παρουσιάσαμε έχουμε όντως μια πρόταση για συντονισμό στη μείωση της ζήτησης που θα γίνει με αρμονικό και συλλογικό τρόπο και έχουμε και το έκτακτο πλαφόν αλληλεγγύης σε όσους παράγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και οι οποίοι έχουν τρομακτικά κέρδη, τα οποία βάσει της πρότασης θα πρέπει να κατευθυνθούν στη στήριξη των ευάλωτων. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. και ελπίζουμε ότι θα ισχύσουν αμέσως, από τα τέλη του μηνός».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα προσφέρει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία απάντησε ότι έχουν ήδη δοθεί 129 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία και 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οπλισμό. «Θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη στην Ουκρανία. Έπιασε τόπο αυτή η βοήθεια, καθώς γυρίζει το παιχνίδι χάρη στη βοήθεια της Ευρώπης», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή