Μαρία Τσιρωνά: «Επικίνδυνη έλξη», εκδόσεις Πηγή | Βιβλιοκριτική

by Πέτρος Γαργάνης
  • Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΡΓΑΝΗΣ

Μαρία Τσιρωνά, «Επικίνδυνη έλξη», εκδόσεις Πηγή.

Αυθάδης ενίοτε ο έρωτας, θρασύς και αδιάλλακτος! Σπανίως δε υποχωρεί, δοκιμάζοντας σφόδρα, αντοχές και αντιστάσεις. Κατά κανόνα απρόσκλητος. Ποτέ όμως δυσάρεστος καίτοι ενοχλητικός!

Οι ήρωες που τυγχάνουν της ανηλεούς επιθέσεώς του, δείχνουν συμβατικοί, στερούμενοι εκπλήξεων στις ζωές τους. Αναπαύονται στα ρετιρέ της πολύπαθης μεσαίας τάξης, απολαμβάνοντας ως εκ τούτου την ασφάλεια της ρουτίνας, απρόθυμοι να διαταράξουν τις λεπτές, εν τέλει, ισορροπίες της. Με ισχυρά τα θεμέλια των ατομικών τους επιτευγμάτων δεν αναλαμβάνουν ρίσκο, παρά μόνο ευθύνες. Βολεμένοι θαρρείς στη συνήθεια, αποφεύγουν να εκφράσουν επιθυμίες, ή να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο για τον εαυτό τους.

Ο χρόνος, όσο και αν τους συμπεριφέρεται με αβρότητα, δεν παύει να τους φθείρει καλώντας τους σ’ έναν πρώτο απολογισμό καθώς οδεύουν πλέον στα στενάχωρα μονοπάτια της μέσης ηλικίας. Αυτό που τους απομένει να ζήσουν, είναι πια λιγότερο απ’ αυτό που ήδη έχει περάσει.

Ο ένας είναι πετυχημένος δικηγόρος, παντρεμένος με μια λαμπερή -ολίγον της επιφανείας είναι η αλήθεια-, πανέμορφη ηθοποιό! Στιβαρός επαγγελματίας, υποδειγματικός οικογενειάρχης, έχει αποκτήσει μαζί της μια υπέροχη κόρη, την οποία, φευ, μεγαλώνει περίπου μόνος του και η οποία αποτελεί τον κύριο, ίσως και μόνο, συνεκτικό ιστό για το φθίνον ζευγάρι. Η άλλη μια άτεγκτη δικαστής, υπέρ το δέον αυστηρή και απόμακρη, αναμετράται με τη μοναξιά της αρνούμενη να εκθέσει τον εαυτό της, πρόδηλα εσωστρεφής, μονήρης.

Διεκπεραιωτές της καθημερινότητας περιφέρονται στις αίθουσες, τα γραφεία και τους διαδρόμους του Μεγάρου της Θέμιδος, σκυθρωποί και περιβεβλημένοι με την ψυχρότητα που υπαγορεύει η θέση του καθενός. Αδιάφοροι να απομακρυνθούν από τα επαγγελματικά τους στεγανά, υπαινίσσονται ως ανούσια την προοπτική της ανθρώπινης επαφής, μια διαδικασία που αναπόφευκτα τους οδηγεί στην αποξένωση.

Δεν τους αφορά η αγνή συγκίνηση που προκαλεί αυτό το ελάχιστο, σαν από τις άκρες των δακτύλων άγγιγμα και χάδι. Παρόλα αυτά, καίτοι καθηλωμένοι, δεν παρουσιάζονται ανέτοιμοι να διαχειριστούν το ανεπάντεχο, παρά μόνο ένοχοι! Ούτε αρνούνται την ανάγκη που αργά η γρήγορα αναδεικνύεται ως ανάρμοστη επιθυμία. Την αναγνωρίζουν γρήγορα, αφήνοντάς την να ξεγλιστρήσει αυθόρμητα, σαν βίαιη ανάφλεξη. Μια μοιραία- όχι τυχαία- σπίθα αρκεί για να ενεργοποιήσει ξεχασμένα συναισθήματα, παροπλισμένες αισθήσεις, να ακυρώσει αναστολές και συστολές.

Δεν είναι μια εύπεπτη αισθηματική ιστορία που χαλαρά περιπλανάται στην επιφάνεια: Είναι βαθειά διεισδυτική ως ένα μεστό ψυχογράφημα που δεν διστάζει το αιχμηρό ενίοτε σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν κρίνει, αλλά αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται πίσω από τα αναχώματα των σύγχρονων, μοντέρνων καιρών, εύλογα όμως ανίσχυρων να χειραγωγήσουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Είμαστε οι αδυναμίες μας. Ατελείς, αντιφατικοί, πάντα εύκαιροι θαρρώ, κυρίως αληθινοί.

Ακολουθώντας μια πρωτότυπη όσο και ευρηματική μορφή αφήγησης, η συγγραφέας εκπληρώνει κατά αρχήν τους συμβατικούς στόχους ενός μυθιστορήματος, όντας εξαιρετικά ενδιαφέρον σαν πλοκή: Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να πλάσει μια ιστορία, με ολοζώντανους χαρακτήρες, απόλυτα περιγραφική και, κυρίως, πλήρως απενοχοποιημένη, για αυτό και τόσο τολμηρή. Εκθέτει τους ήρωες εναρμονισμένους στο περιβάλλον, σκοτεινό ή φωτεινό, μη διστάζοντας να τους αφήσει απογυμνωμένους, απροστάτευτους! Και η πόλη, η νύχτα, η βροχή, η θάλασσα συναινούν στην απαγορευμένη αυτή έλξη. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούν να κερδίσουν τους εαυτούς τους. Στοιχηματίζοντας ενάντια!

The following two tabs change content below.
Ο Πέτρος Γαργάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη καταγόμενος από την Φλώρινα, με μουσικές κατά βάση σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την λογοκριτική και την αρθρογραφία συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα και εφημερίδες. Συγγραφέας της νουβέλας Μια γειτονιά είμαστε από τις εκδόσεις του Παρατηρητή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή