Μαρία Τσιρωνά, «Η συναρπαστική μουσική των καλά κρυμμένων ονείρων». Εκδόσεις «Σοφία» | Βιβλιοκριτική

by Πέτρος Γαργάνης
  • Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΡΓΑΝΗΣ

Μαρία Τσιρωνά. «Η συναρπαστική μουσική των καλά κρυμμένων ονείρων». Εκδόσεις Σοφία

Ο μύθος και οι ήρωες πλάθονται με υλικά και χρώματα απ’ την παλέτα του Αιγαίου. Παρόλα αυτά δεν διεκπεραιώνονται στην καλοκαιρινή σκηνή κάποιας πολύβουης γωνιάς του, αλλά στις κουίντες μιας φθινοπωρινής κουκίδας του, που μοιάζει με καταφύγιο. Στην πραγματικότητα είναι ένα απομονωμένο, σκυθρωπό λιμάνι, όμως φιλόξενο συνάμα και διακριτικό. Ένας μεταβατικός σταθμός που φυλάσσει στις αποθήκες του αποσκευές ξεχασμένων ονείρων. Με φύλακες όμως πρόθυμους να τα προστατέψουν μέχρι να επιστραφούν στους κατόχους τους, αρνούμενοι να τα εγκαταλείψουν απαξιωμένα στα σκοτεινά υπόγεια της λήθης.

Οι ήρωες είναι διωκόμενες, πληγωμένες ψυχές. Ευάλωτοι και απροετοίμαστοι ακόμα για τις προκλήσεις, προσπαθούν να τις διαχειριστούν αναστέλλοντας όνειρα και επιθυμίες, πρόσκαιρα υποταγμένοι στους δαίμονες που τους κυνηγούν. Πρόθυμα όμως, σαν έτοιμοι από καιρό, συνδέονται μεταξύ τους εισβάλλοντας ο ένας στη ζωή του άλλου. Μαζεύουν κουράγιο ακολουθώντας τα βήματα ενός χορού αισθήσεων και παραισθήσεων. Αντιστέκονται, φράζουν τον δρόμο στα στερεότυπα και τις συμβάσεις, αποκωδικοποιώντας μουσικές, ήχους και κραυγές που κατακλύζουν το μυαλό και τις αισθήσεις.

Αδύνατο να κοστολογηθεί το ρίσκο της συναισθηματικής αφύπνισης. Περισσότερο όμως επώδυνος είναι ο συμβιβασμός που δήθεν συμφιλιώνει βιώματα με ελλείψεις. Μας καθορίζουν εμπειρίες που σπάνια επιλέγουμε, είτε σαν διώκτες, ή δεσμά, ενίοτε και σαν προστάτες. Όμως είναι χρήσιμο, ζωογόνο πιο συχνά, να επιτρέπεται στο ένστικτο να αμφισβητεί την λογική.

Επίπονο και βασανιστικό να φιλτράρει κανείς επιθυμίες απρόσμενες και πάθη ενοχικά. Συναισθήματα απρόσκλητα που παρεμβαίνουν στην αμετάβλητη συνήθεια της ρουτίνας. Γιατί ο έρωτας είναι απρόβλεπτα βίαιος, ίδια και τρυφερός. Θρυμματίζει αντιστάσεις και ενοχές πριν μαζέψει σε μπουκέτο τα σκόρπια κομμάτια των αισθήσεων. Διαπερνά σαν φλόγα τα στεγανά της εσωστρέφειας αναζωπυρώνοντας ξεχασμένες του θυμικού εστίες. Είναι ζωή και ελευθερία.

Οι ήρωες αναγεννιούνται νοιώθοντας την έξαψη της επιθυμίας να επανέρχεται αναστατώνοντας τη λίμπιντο. Παραμερίζουν τις αναστολές διστακτικά, αλλά ασυγκράτητα τολμούν. Προκαλούν και προκαλούνται, ρισκάροντας να απογοητευθούν. Δεν έχει όμως σημασία αν οι προσδοκίες δείξουν ατελέσφορες, αν δεν ανταποκριθούν. Όπως και να ‘χει, είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν, αναγεννημένοι!

Το νησί μετατρέπεται σε ορμητήριο για το ταξίδι που αναβαλλόταν συνεχώς.. Έπαψε να ‘ναι καταφύγιο που κρατά τους δαίμονες μακριά. Η θάλασσα τους νίκησε ανοίγοντας τον δίχως όριο ορίζοντα της. Και απαιτεί απ’ τους ήρωες να ανοίξουν και αυτοί τους δικούς τους.

Το μυθιστόρημα διαθέτει μια άριστα δομημένη πλοκή, ταιριαστή και απόλυτα συμβατή με τις επιδιώξεις της δημιουργού. Και δεν επιδιώκει να πρωταγωνιστεί ο μύθος, αλλά οι ήρωες σαν αυτοτελείς παρουσίες, γεμάτοι με πάθη, όνειρα και προσδοκίες. Εμβαθύνει στον καθένα χωριστά, χωρίς να αφήνει κενά, δίχως να τους κρίνει. Γιατί ταυτίζεται μαζί τους, περιγράφοντας και κατανοώντας τα αδιέξοδα. Δεν συναινεί όμως ούτε και αποδέχεται την παραίτηση και τον συμβιβασμό. Αλλιώς δεν θα τους σεβόταν, όσο τους αγαπά και προστατεύει, αφαιρώντας τους την επιλογή. Γιατί, ο έρωτας, ατελέσφορος ή μη δεν έχει σημασία, είναι λύτρωση. Αυθάδης και ανάρμοστος, βγάζει απ’ την κρυψώνα τους, όνειρα καλά κρυμμένα.

The following two tabs change content below.
Ο Πέτρος Γαργάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη καταγόμενος από την Φλώρινα, με μουσικές κατά βάση σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την λογοκριτική και την αρθρογραφία συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα και εφημερίδες. Συγγραφέας της νουβέλας Μια γειτονιά είμαστε από τις εκδόσεις του Παρατηρητή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή