Μαρία Ζαχάροβα: Ποια η σιδηρά κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ που «έσταξε δηλητήριο» για την Ελλάδα

Ποια είναι η Ρωσίδα διπλωμάτης που τα έβαλε με την χώρα μας

by Times Newsroom

Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα… αυτό είναι το πλήρες όνομα της «σιδηράς» εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που κατηγορεί την Ελλάδα για «αντιρωσική προπαγάνδα» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διαπιστώνει «αντιρωσική υστερία» στην Ελλάδα, με την Αθήνα να της ζητά να σταματήσει την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό.

Γόνος οικογένειας διπλωματών και μια από τις πιο πολυσυζητημένες Ρωσίδες διπλωμάτες

Γεννημένη στις 24 Δεκεμβρίου 1975, η Μαρία Ζαχάροβα, είναι Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 10 Αυγούστου 2015. Κόρη διπλωματών, γεννήθηκε στη Μόσχα, ενώ ο πατέρας της Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένεια του στο Πεκίνο το 1981 αφού είχε διοριστεί στη σοβιετική πρεσβεία. Η οικογένεια της εγκατέλειψε το Πεκίνο το 1991 όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και επέστρεψε στη Ρωσία το 1993.

Η μητέρα της, η Ιρίνα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Το 1998, η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των ανατολιτικών σπουδών και της δημοσιογραφίας. Η προπτυχιακή της εργασία πραγματοποιήθηκε στη Ρωσική Πρεσβεία στο Πεκίνο.

Από το 2003 έως το 2005 και από το 2008 έως το 2011, εργάστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 2005 έως το 2008, ήταν γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Από το 2011 έως τις 10 Αυγούστου 2015, η Ζαχάροβα ήταν Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα καθήκοντά της περιελάμβαναν, σύμφωνα με την Wikipedia, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενημερώσεων του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, την οργάνωση των εργασιών των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου στα κοινωνικά δίκτυα και την υποστήριξη πληροφοριών για επισκέψεις στο εξωτερικό του Υπουργού Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι γνωστή για τη συμμετοχή της σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση και για τη συμβολή της σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα στα κοινωνικά δίκτυα, θεωρείται μια από τις πιο σχολιασμένες Ρωσίδες διπλωμάτες.

Στις 10 Αυγούστου 2015, με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ζαχάροβα διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του τμήματος που κατείχε αυτήν τη θέση.

Το 2017, η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία για τη διαφορετική της συμπεριφορά απέναντι στις αυτονομιστικές κρίσεις στην Κριμαία και την Καταλονία, μετά από εκατοντάδες τραυματίες από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας που εμποδίζαν τους Καταλανούς να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, λέγοντας: «Βλέπω και διαβάζω τι συμβαίνει στην Καταλονία. Και η Ευρώπη θα μας πει κάτι για το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακάροφ και έχει μία κόρη 12 ετών.

Το 2016 το BBC την κατέταξε στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή