Μάθιου Σέπαρντ, Αμερικανός φοιτητής

Η δολοφονία του Σέπαρντ έστρεψε την εγχώρια και διεθνή προσοχή στη νομοθεσία περί εγκλημάτων μίσους σε κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

by Times Newsroom 1

O Μάθιου Γουέιν “Ματ” Σέπαρντ (Matthew Wayne “Matt” Shepard, 1 Δεκεμβρίου 1976 – 12 Οκτωβρίου 1998) ήταν Αμερικανός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ουαϊόμινγκ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε και αφέθηκε να πεθάνει κοντά στο Λάραμι τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου 1998. Οι διασώστες του τον διεκόμισαν στο νοσοκομείο Poudre Valley στο Φορτ Κόλινς του Κολοράντο, όπου πέθανε έξι ημέρες αργότερα από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

Η δολοφονία του Σέπαρντ έστρεψε την εγχώρια και διεθνή προσοχή στη νομοθεσία περί εγκλημάτων μίσους σε κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο του 2009, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τον «Νόμο για τα Εγκλήματα Μίσους Μάθιου Σέπαρντ και Τζέιμς Μπερντ Τζ.» (Matthew Shepard and James Byrd Jr. Hate Crimes Prevention Act), γνωστός ως «Νόμος Μάθιου Σέπαρντ» ή «Νόμος Σέπαρντ/Μπερντ» εν συντομία, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 28 Οκτωβρίου 2009. Μετά τη δολοφονία του γιου της, ο Τζούντι Σέπαρντ έγινε ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και ίδρυσε το Ίδρυμα Μάθιου Σέπαρντ (Matthew Shepard Foundation). Ο θάνατος του Σέπαρντ έγινε αντικείμενο έμπνευσης για ταινίες, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, τραγούδια και άλλα έργα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή