Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι «η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα. Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες».

Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης

Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών.

Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

Τοποθετήσεις στο πάνελ

Ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης των χριστιανικών αξιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τον «σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ατενίζουν το Μέλλον της Ευρώπης μέσα από το πρίσμα των χριστιανικών αξιών και στους οποίους θα έπρεπε να δοθεί το βήμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. GerharPross συμφώνησε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι την Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Αξίες», ενώ πρόσθεσε ότι «στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος αφανισμού του τρίτου πυλώνα. Αν εκριζώσουμε τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, παύει να είναι γόνιμη και οι καρποί της φαίνεται να σαπίζουν».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον καθηγητή κ. Paul Zulehner τον τόμο για την Αγιά Σοφία

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον καθηγητή κ. Paul Zulehner τον τόμο για την Αγιά Σοφία

Ο δε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Paul Zulehner εισήγαγε στη συζήτηση και το στοιχείο του πλουραλισμού, που πρέπει να είναι ζωντανό σε ότι αφορά την Ευρώπη του Μέλλοντος. Όπως σημείωσε «ο πλουραλισμός στις αξίες που απορρέουν από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς δεν συνεπάγεται την νομοτελειακή σύγκρουσή τους».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο που παρενέβη στην συζήτηση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο που παρενέβη στην συζήτηση

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έθεσε καίρια ζητήματα αναφορικά με τη θεματική του πάνελ, ο λιβανικής καταγωγής Καθηγητής του Ανωτάτου Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων κ. Georges El Hage, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία των αντιπαραθέσεων, αλλά θρησκεία που πρεσβεύει τη συμφιλίωση και την καταλλαγή, και ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Γαλλίας, εφημέριος στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Στρασβούργου και Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ π. Χρήστος Φιλιώτης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Λιβανέζο καθηγητή κ. Georges El Hage, τον Σύμβουλο της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη και τον Ορθόδοξο εφημέριο του Στρασβούργου π. Χρήστο Φιλιώτη

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Λιβανέζο καθηγητή κ. Georges El Hage, τον Σύμβουλο της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη και τον Ορθόδοξο εφημέριο του Στρασβούργου π. Χρήστο Φιλιώτη

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Αιδ. Barrios Prieto, και μέλη της Οργάνωσης Together for Europe.