Μαύρος μύκητας : Η νέα πρόκληση – «Θερίζει» στην Ινδία

by Times Newsroom 1

Tις 31.000 έφτασαν οι λοιμώξεις από «μαύρο μύκητα», στην Ινδία, ενώ έχουν πεθάνει πάνω από 2.000 άνθρωποι σύμφωνα  με το ινδικό ειδησεογραφικό κανάλι NDTV,  

Τον περασμένο Μάιο, είχαν καταγραφεί μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα από αυτή τη λοίμωξη  (mucormycosis), αλλά η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.

Ο  μαύρος μύκητας  «προσκολλάται» στο στομάχι, τους πνεύμονες ή την κυκλοφορία του αίματος, αλλά είναι πιο καταστροφικός όταν μολύνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια – από όπου μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων, πολλοί ασθενείς τυφλώνονται.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Ντέιβιντ Ντένιγκ, ειδικός στο Παγκόσμιο Ταμείο Δράσης για μυκητιασικές λοιμώξεις, δήλωσε στο Reuters: «Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε αρκετές άλλες χώρες – μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Βραζιλία και το Μεξικό, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ινδία».

Η ινδική κυβέρνηση,ύμφωνα με το σχετικό ρεπορταζ της Daily Star ,έχει δώσει εντολή σε όλα τα κρατίδια να χαρακτηρίσουν τη λοίμωξη αυτή, ως επιδημία.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι ο μύκητας είναι μια «νέα πρόκληση».

«Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τα συστήματα για την αντιμετώπισή του», δήλωσε ο Μόντι.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Λαβ Αγκαρβάλ πρόσθεσε ότι ο μύκητας φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα σοβαρά τα άτομα με διαβήτη.

«Τον τελευταίο καιρό έχει εμφανιστεί μια νέα πρόκληση με τη μορφή μυκητιασικής λοίμωξης, δηλαδή της βλεννομυκητίασης», είπε, «και πολλές πολιτείες αναφέρουν ότι προσβάλλει ασθενείς με Covid-19 και ειδικά εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή».

Πρόσθεσε δε, ότι ο μύκητας επιδεινώνει την κατάσταση πολλών ασθενών που έχουν ήδη μολυνθεί με την Covid-19, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των θανάτων.

Ο Ντέιβιντ Ντένινγκ δήλωσε ότι η επιδημία βλεννομυκητίασης σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά διαβήτη και την υπερβολική εξάρτηση στη θεραπεία με στεροειδή, αποτελεί ένα «τριπλό χτύπημα» που επιδεινώνει την επιδημία.

Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πάνω από 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, και περίπου 393.000 θανάτους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή