Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, το τριήμερο 21-23 Μαΐου 2021.

by Times Newsroom 1

Στον απόηχο του 6ου συνεδρίου το 2020, αμέσως μετά, όλοι μας μπήκαμε σε μια περιπέτεια εγκλεισμού και αυτοπεριορισμού. Τώρα έναν χρόνο μετά, γκρεμίσαμε τα τείχη με την πρώτη δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση που ελπίζουμε να σημάνει και τη αρχή του τέλους για αυτή την περιπέτεια!

Διαλέξεις – Εργαστήρια

Το Συνέδριο περιλάμβανε έξι διαλέξεις, πέντε δημιουργικά εργαστήρια, μια ταινία με διεθνείς διακρίσεις, μια διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό και δύο απονομές βραβείων. Το φετινό πρόγραμμα συνδύαζε τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες, όπως είναι η χαρακτική και η καλλιγραφία, με τις πιο σύγχρονες μορφές έκφρασης που είναι το 3D Animation, ενώ παράλληλα συζητήσαμε για digital marketing, branding και visual identity σε σχέση πάντα με τη οπτική επικοινωνία.

Την έναρξη του Συνεδρίου είχαμε την τιμή να προλογίσει η Δρ. Κατερίνα Λάμπρου, Προϊσταμένη Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο. Οι ομιλητές & καθοδηγητές των εργαστηρίων αψήφησαν τις αποστάσεις και δέχτηκαν να συμμετέχουν και να μοιραστούν τις σκέψεις, τις γνώσεις και την εμπειρία τους μαζί μας, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς. Μαζί μας ήταν ο Ιωάννης Φετάνης και ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος, οι οποίοι έκαναν το μεγάλο βήμα και ταξίδεψαν από την Ελλάδα, η Μαρίνα Πάβλοβα, η Έλενα Ανδρέου, η Παναγιώτα Μιχαήλ, η Αγγελική Αθανασιάδη, ο Λευτέρης Κοκκινάκης, ο Ρένος Δημητρίου, ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, και ο MauroPastore. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Οι δράσεις μας φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αιγαία.

Έκθεση Αφίσας & Νικητές Διαγωνισμού

Η έκθεση των 50 διακεκριμένων αφισών του 5ου διεθνή διαγωνισμού του Graphic Stories Cyprus είχε τίτλο “Break Down the Walls”. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 856 σχεδιαστές από 49 χώρες του κόσμου, αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά το διαγωνισμό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία. Τον διαγωνισμό στηρίζουν οι: Τράπεζα Κύπρου, Frederick University, Parachute Typefoundry & OXRA Design Studio. Οι νικητές του 5ου διεθνή διαγωνισμού είναι:

1st Prize Winner Διεθνής Διάκριση για Επαγγελματίες Σχεδιαστές Οπτικής Επικοινωνίας
Sergio Naranjo Segura [Ισπανία]

Δώρο για τον 1ο νικητή: Πακέτο Γραμματοσειρών της Parachute Typefoundry

1st Prize Winner Διεθνής Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Οπτικής Επικοινωνίας
Marc Ramirez Camps [Ισπανία]

Δώρο για τον 1ο νικητή: Πακέτο Γραμματοσειρών της Parachute Typefoundry

1st Prize Winner Κυπριακή Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Οπτικής Επικοινωνίας
Αντρέας Φράγκος 

Δώρο για τον 1ο νικητή: 30% Υποτροφία για το Master του μεταπτυχιακού προγράμματος Interdisciplinary Design – Frederick University

1st Prize Winner Κυπριακή Διάκριση για μαθητές Λυκείου και Τεχνικής Σχολής
Άντρη Πετέλη 

Δώρο για τον 1ο νικητή: 30% Υποτροφία για το Bachelor του προπτυχιακού προγράμματος Graphic & Advertising Design – Frederick University

Διαδραστικό Installation

Το φετινό Graphic Stories καινοτόμησε για μια ακόμα φορά, κάνοντας το επόμενο βήμα απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας για να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε ένα διαδραστικό installation με θέμα “Break Down the Walls”. Το installation είναι ένας εικονικός τοίχος που έχει διαμορφωθεί  με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να αφήσει επάνω το δικό του μήνυμα και να εκφράσει το πως ένιωσε κατά τη σκληρή περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Με αυτό το project θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον απλό κόσμο, τους πολίτες της Κύπρου να σπάσουν τα εσωτερικά τείχη, με έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και να αποτυπώσουν τις σκέψεις και συναισθήματά τους.

Τα εγκαίνια του installation τέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κος Χρύσανθος Φάκας, εκ μέρους του Αξιότιμου Δημάρχου κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, το Σάββατο 22 Μαΐου 2021, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη. Κατά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε βιντεοπροβολή των έργων της 5ης διεθνούς μας έκθεσης αφίσας, με το ομώνυμο θέμα καθώς και live performance από ομάδα σύγχρονου χορού. Μέσα από τον χορό και την κίνηση θέλαμε να εκφράσουμε την αντίδραση της ακινητοποίησης της ζωής όλων μας, κατά την περίοδο του εγκλεισμού, καθώς και την απελευθέρωση της ψυχής με ένδοξο τρόπο.

Ο τοίχος θα παραμείνει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έως και τις 17 Ιουνίου και θα περιμένει να αφήσετε όλοι το μήνυμα σας ενάντια σε ότι μας πόνεσε, μας φόβισε, μας εγκλώβισε! Κατόπιν θα δημιουργηθεί ebook σαν καταγραφή των συναισθημάτων που άφησε η πανδημία σε όλους μας. Ο τοίχος μας σας περιμένει!

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή