Με έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ ενισχύει το ΥΠΠΟΑ την πόλη της Μυτιλήνης

Μενδώνη: «Με τα έργα πολιτισμού, που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε στο νησί, ενισχύουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου...»

by Times Newsroom

Νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 17.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη είχε συναντήσεις και συσκέψεις με τις Τοπικές Αρχές και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ πραγματοποίησε αυτοψίες στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Μυτιλήνης.

Για τα έργα πολιτισμού που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ στη Μυτιλήνη, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Με τα έργα πολιτισμού, που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε στο νησί, ενισχύουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου. Παράλληλα, όμως δημιουργούμε αναπτυξιακούς πόλους, που συμβάλλουν καθοριστικά στην αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, λειτουργούν ανταποδοτικά, καθώς οι πόλεις έχουν αντιμετωπίσει περισσότερα και εντονότερα προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία που ακολούθησε. Η Μυτιλήνη αντιμετώπισε επιπλέον και την οξύτατη μεταναστευτική κρίση. Με την αποκατάσταση του Κάστρου της Μυτιλήνης, ενός μοναδικού μνημείου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, το οποίο αποκαθίσταται και αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και μνημείων τοπόσημων, που μαρτυρούν την ευμάρεια του τόπου, όπως ο Ναός του Αγίου Θεράποντος, αλλά και έργων προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος, όπως η στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου της Μήθυμνας ή ο εκσυγχρονισμός πολιτιστικών υποδομών, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, δημιουργούνται πολύτιμοι πολιτιστικοί πυρήνες που συγχρόνως αποτελούν μοναδικούς πόρους ανάπτυξης για το νησί με ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό έχοντας εντάξει σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σύγχρονης δημιουργίας για το νησί. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ένα επιπλέον εργαλείο στον σχεδιασμό μας για τη χρηματοδότηση  ώριμων έργων συνολικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Αυτοψία στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτέλη, και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο. Στη συνάντησή της με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η Λίνα Μενδώνη τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων που εκτελεί το ΥΠΠΟΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Αιγαίου. Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Υπουργό για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας. Κατά την επίσκεψή της στον Δήμο Μυτιλήνης, η Υπουργός συζήτησε με τον Δήμαρχο και στελέχη του Δήμου για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στον ιστό της πόλης, ενισχύοντας την πολιτιστική της φυσιογνωμία με έμφαση στα εμβληματικά έργα αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη και στη βελτίωση των δομών της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Θεόφιλου. Στη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, η Υπουργός τον ενημέρωσε για τα έργα στερέωσης των βραχωδών πρανών στον Μόλυβο που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως και για τα έργα αποκατάστασης του σεισμόπληκτου μνημείου της Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε μνημεία της Μυτιλήνης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα αποκατάστασης του περιβόλου που είναι σε εξέλιξη στο Κάστρο Μυτιλήνης. Με την αποκατάσταση του εναπομείναντος τμήματος των τειχών, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του συνόλου του βορειοανατολικού περιβόλου. Στο πλαίσιο της αυτοψίας της Υπουργού Πολιτισμού, αποφασίστηκε η άμεση χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του οθωμανικού διδασκαλείου (Μενδρεσέ), προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που χρήζει άμεσων σωστικών μέτρων. Η Λίνα Μενδώνη περιηγήθηκε, επίσης, των αποκατεστημένων οικιών και του οθωμανικού λουτρού στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, των αποθηκών Σαλπιτζά, όπου, επίσης, εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Η Υπουργός πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία, στον εμβληματικό Ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη, όπου είναι σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης των εξωτερικών στοιχείων και των όψεων του μνημείου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες δημοπρατείται και το έργο της αποκατάστασης του τρούλου και του εσωτερικού του μνημείου. Η Υπουργός επισκέφθηκε και το Οθωμανικό Τέμενος Βαλιδέ Τζαμί, στο οποίο είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης, με σκοπό την ανάδειξή του ως εκθεσιακό χώρο για την καθημερινή ζωή στη Μυτιλήνη τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Σε αυτοψία στο ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας αποφασίστηκε η απόλυτη ανάγκη εκπόνησης πλήρους μελέτης προστασίας και αποκατάστασης του μνημείου συνολικά, παράλληλα με τα έργα αντιστήριξης που ξεκινούν άμεσα. Κατά την επίσκεψή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και στο Μουσείο Θεόφιλου, η Υπουργός ζήτησε απο τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου την επίσπευση της ωρίμανσης των διαδικασιών, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης των χώρων και των εκθέσεων τους. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη με την επίσκεψή της στο Μουσείο Ελευθεριάδη Teriade. Στο πρόγραμμα των αυτοψιών της, την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου. Το υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ αποτελούσαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, οι αρμόδιοι Διευθυντές των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης.

 Αυτοψία στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης Κάστρο Μυτιλήνης Υδραγωγείο Μόριας

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com