Με καρκίνο ο πρόεδρος του Παναμά, Λαουρεντίνο Κορτίσο

«Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι καλά, έχω υψηλό ηθικό»

by Times Newsroom

Με «μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο» (ΜΔΣ), είδος καρκίνου που επιτίθεται στα κύτταρα του αίματος διαγνώστηκε ο πρόεδρος του Παναμά Λαουρεντίνο Κορτίσο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι νιώθει καλά και το ηθικό του είναι υψηλό.

Ο 69χρονος αρχηγός του κράτους υποβλήθηκε σε βιοψία του μυελού των οστών, δείγματα του οποίου στάλθηκαν σε εργαστήριο των ΗΠΑ. Στις 16 Ιουνίου οι γιατροί τον ενημέρωσαν για τη διάγνωση, που είναι πως πάσχει από «μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο μέσου επιπέδου κινδύνου».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο κ. Κορτίσο διευκρίνισε πως θα πάρει δεύτερη γνώμη από εργαστήριο στο Χιούστον των ΗΠΑ τον Ιούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασής του.

«Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι καλά, έχω υψηλό ηθικό και ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου», υπογράμμισε.

Τα συμπτώματα

«Η ασθένεια από την οποία διαγνώστηκε ότι πάσχει ο πρόεδρος είναι ένα είδος καρκίνου του αίματος» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χούλιο Σαντοβάλ, γιατρός ειδικευμένος στην εσωτερική παθολογία και στην εντατικολογία.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτόν, το συγκεκριμένο είδος καρκίνου προκαλεί μείωση της αιμοσφαιρίνης και μειωμένο αριθμό ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων, ο οποίος μπορεί να έχει συμπτώματα όπως κόπωση, αναιμία, αδυναμία, πυρετό και να υποστεί απώλεια βάρους αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Η ασθένεια μπορεί να οφείλεται «σε γενετικά προβλήματα που αναπτύσσονται σιωπηλά και εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών», εξήγησε ο κ. Σαντοβάλ, προσθέτοντας πως το προσδόκιμο ζωής έπειτα από διάγνωση κυμαίνεται από «τους έξι μήνες ως τα δεκαπέντε χρόνια».

Ο πρόεδρος του Παναμά διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του πως οι γιατροί του θεωρούν πως βρίσκεται σε «εξαιρετική γενική κατάσταση».

Για τη θεραπεία του ΜΔΣ υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, όπως οι μεταγγίσεις αίματος, η χημειοθεραπεία ή η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο πρόεδρος του Παναμά, ο οποίος ανέλαβε το 2019, δεν διευκρίνισε αν ή σε τι είδους θεραπεία θα υποβληθεί.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή