Μεχμέτ Αλί Αγκτσά / Τούρκος δολοφόνος

by Times Newsroom

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (Mehmet Ali Ağca, 9 Ιανουαρίου 1958) είναι Τούρκος, μέλος της οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι” που δολοφόνησε τον δημοσιογράφο Αμπντί Ιπεκτσί, και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στις 13 Μαΐου 1981.

Από μικρός έκανε ληστείες. Πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε στα όπλα στη Συρία. Το 1979, ο Αγκτσά δολοφόνησε τον εκδότη της εφημερίδας “Milliyet” Αμπντί Ιπεκτσί και φυλακίστηκε (καταδικάστηκε σε ισόβια). Γρήγορα κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στη Βουλγαρία όπου, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, δωροδοκήθηκε για να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Υπάρχει η εικασία ότι οι Βούλγαροι είχαν διατάξει τη δολοφονία του Πάπα υπακούοντας σε εντολή της σοβιετικής KGB, επειδή ο Πάπας υποστήριξε την πολωνική οργάνωση “Αλληλεγγύη”.

Στις 10 Μαΐου 1981 έφτασε στη Ρώμη και λίγες ημέρες μετά, προέβη στην απόπειρα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον επισκέφθηκε στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ελέχθη ωστόσο ότι τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του Ιπεκτσί. Το Νοέμβριο του 2004, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Αγκτσά αναμένεται να αποφυλακιστεί εντός του 2005. Τελικά αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006. Η οριστική του αποφυλάκιση έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010 και αμέσως μετά οδηγήθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο, ώστε να μην κηρυχθεί ανυπότακτος, καθώς δεν έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή