ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε. : Άνοδος τζίρου – Επενδύσεις – Ηγετικά μερίδια – Στήριξη στον καταναλωτή

by Times Newsroom

Η ΜΕΓΑ, μια εταιρεία πρότυπο αμιγώς οργανικής ανάπτυξης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με ένα ευρύ προϊοντικό portfolio (Babylino, EveryDay, Sani, Wet Hankies, BabyCare, PomPon κά.) αποτελεί τον ηγέτη του κλάδου της στην Ελλάδα, καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων προσωπικής υγιεινής στη Νότια Ευρώπη.

Κόντρα στο ασταθές περιβάλλον, η ΜΕΓΑ συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Tο 12μηνο 2021, ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεων της 100% ελληνικής εταιρείας σε προηγμένα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και σε μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. ‘Έτσι, η εταιρεία διασφαλίζει συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της, λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων άριστης ποιότητας και ανάπτυξη πωλήσεων σε αγορές υψηλών απαιτήσεων.

Η αύξηση των πωλήσεων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας, η οποία παρουσιάζεται μειωμένη, λόγω της συνειδητής απόφασης της εταιρείας για απορρόφηση του συντριπτικού μέρους της αύξησης των πρώτων υλών, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή. Η ΜΕΓΑ επέλεξε να σταθεί δίπλα στον καταναλωτή, χάνοντας σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της, όπως έχει πράξει και σε αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν, στη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2010 όπου είχε γίνει αύξηση του ΦΠΑ στις κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής, η ΜΕΓΑ ήταν η μόνη εταιρεία στον τομέα της που απορρόφησε πλήρως αυτή την αύξηση ΦΠΑ, κάνοντας την ανάλογη υποτίμηση στον τιμοκατάλογό της.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία διατηρεί ισχυρή της πιστοληπτική της ικανότητα, γεγονός που προσφέρει ασφάλεια στα πλαίσια των ευμετάβλητων προκλήσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ισχυρό Επενδυτικό πλάνο

Μέσα στη χρήση 2021 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε ακίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά ενσώματα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 24 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 210 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000 – 2021 στη χώρα μας σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου, επιλέγοντας πάντα με βάση τα υψηλότερα διεθνή standards προϊοντικής ποιότητας και ασφάλειας. Την τελευταία διετία επένδυσε σε νέες αποθήκες, σε επιπλέον γραμμές παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων, καθώς και σε νέες γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών. Οι νέες γραμμές παραγωγής και οι πρώτες ύλες είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ διασφαλίζουν ανέπαφη παραγωγή σε όλα τα στάδια παραγωγής και συσκευασίας του προϊόντος.

Ισχυρή εξαγωγική Δύναμη σε 4 ηπείρους

Η ΜΕΓΑ αποτελεί ισχυρή δύναμη στον τομέα της και στο εξωτερικό ταξιδεύοντας μέσω των προϊόντων που παράγει, τόσο την ελληνική καινοτομία της όσο και την ειδική τεχνογνωσία της. Η εξωστρεφής στρατηγική και η στόχευση της ΜΕΓΑ σε νέες αγορές έχουν συμβάλλει ώστε να επιτύχει δεκαπλασιασμό των εξαγωγών της το διάστημα 2010 – 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των βρεφικών πανών και πιο συγκεκριμένα τα Babylino Sensitive βρίσκεται ανάμεσα στα 56 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Ηγετικά μερίδια

Τα ηγετικά μερίδια της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεων της εταιρείας στην άριστη ποιότητα και την προϊοντική ασφάλεια. Το συνολικό μερίδιο της εταιρείας στις κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής όπου δραστηριοποιείται διαμορφώθηκε στο 50,2%, βάσει Nieslen IQ, Corporate share YTD Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022 (αξία), κατατάσσοντας την 100% ελληνική εταιρεία στη θέση του αδιαμφισβήτητου leader της κατηγορίας.

Το μερίδιο αυτό απαρτίζεται από επίσης ηγετικά μερίδια ανά κατηγορία, ενδεικτικά μερίδιο 52% για τις σερβιέτες EveryDay, μερίδιο 42,9% για τα προϊόντα ακράτειας συνολικά, ηγετικά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες υγρών μαντηλιών (μωρομάντηλα, μαντήλια ντεμακιγιάζ, υγρά αντισηπτικά μαντήλια), που αγγίζουν το 65%.

Ελληνική Καινοτομία και Προιοντική Ασφάλεια: ύψιστες προτεραιότητες

Η λέξη καινοτομία βρίσκεται στο DNA της ΜΕΓΑ και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιτυχία της. Στρατηγικός στόχος της ΜΕΓΑ αποτελούσε και αποτελεί η υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της, πάντα σε συνδυασμό με την Ελληνική καινοτομία.

Η Βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά της στρατηγικής της

H ΜΕΓΑ έχει αποδείξει έμπρακτα την ιδιαίτερη ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, ακολουθώντας διαχρονικά μια πορεία ευθύνης η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληθώρα δράσεων δημιουργίας θετικού περιβαλλοντικού αντικτύπου. Μεταξύ άλλων, η ΜΕΓΑ σχεδίασε και υλοποιεί το στρατηγικό πρόγραμμα βιωσιμότητας Act Green με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, με το οποίο εντείνει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, η ΜΕΓΑ χρησιμοποιεί 100% πράσινη ενέργεια ενώ παράλληλα επενδύει σε ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, τηρώντας την δέσμευση της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαθιστά στο εργοστάσιο της στις Αχαρνές σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 3MW, τη μέγιστη ισχύ εγκατάστασης που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία για ιδιοπαραγωγή και κατανάλωση (Net Metering). Η επένδυση θα εξοικονομήσει 4.500.000 KWH ανά έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής κατανάλωσης που έχει η εταιρεία ανά έτος, ενώ προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023.

Επιπλέον, η εταιρεία πρόσφατα κατέκτησε μια θέση στη λίστα «CHANGE THE WORLD» του Fortune Greece με τις 20 ελληνικές επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο.

Παράλληλα, η ΜΕΓΑ συνδράμει εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, υλοποιώντας πολυετή προγράμματα ουσιαστικής στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς. Στη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές δωρεές συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

###

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή