Μεγάλε Βαγγέλη, πόσο μας λείπεις…

Ν/σ θέλει «μαντρωμένους» τους δημοσιογράφους στα συλλαλητήρια… για το «καλό» τους!

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Διολισθαίνει προς επικίνδυνες για τη δημοκρατία ατραπούς, με αυταρχικές διατάξεις, που, δεν απέχουν από συγκαλυμμένες μεθόδους για τη φίμωση του τύπου, με μηχανισμούς που θα ζήλευαν καθεστώτα αστυνομοκρατίας, αλλά και οι… «δημοκρατικά εκλεγμένοι δικτάτορες» (βλ. Ερντογάν κ. ά.), με το νέο του «νομοθετικό πόνημα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που, αποφάσισε και θέλει να αλλάξει τον τρόπο, που, οι δημοσιογράφοι θα κάνουν το ρεπορτάζ στις διαδηλώσεις! Όχι όπως ως τώρα ήξεραν εκείνοι, αλλά όπως… εκείνος αποφάσισε!

Δεν θα έχουν το δικαίωμα να κινούνται οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις, όπου εκείνοι κρίνουν, για να καταγράψουν επεισόδια και κυρίως δεν θα μπορούν να έχουν ντοκουμέντα εικόνας όταν τα «όργανα» ασκούν το… «δημοκρατικό» τους καθήκον δέρνοντας!

Οριοθετημένους χώρους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεντρώσεις, προβλέπει εκτός των άλλων το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων, που παρουσίασε (χθες 21-1- 21), ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόσθετο ατόπημα του υπουργείου, είναι ότι επιβάλει στους δημοσιογράφους, αξιωματικό της Αστυνομίας «μεσολαβητή» για το ρεπορτάζ τους (μήπως και σε ρόλο… αρχισυντάκτη;), αλλά και να φορούν διακριτικά κίτρινα (ή με άλλο έντονο χρώμα) γιλέκα, όπως στα γήπεδα, για να ξεχωρίζουν (να μην τους συγχέουν με διαδηλωτές τα ΜΑΤ!), ενώ γνωρίζει και ο υπουργός και το επιτελείο του ότι συνήθως στα συλλαλητήρια παρεισφρύουν άτομα, που δρουν ως προβοκάτορες και επιτίθενται στους δημοσιογράφους!

Πλήθος τα παραδείγματα επιθέσεων των ΜΑΤ σε δημοσιογράφους, ακόμα και όταν εκείνοι δείχνουν την ταυτότητά τους! Ακόμα και όταν φορούν (ορισμένοι το κάνουν) και έγχρωμα γιλέκα που αναγράφουν “Τύπος – Press”. Τώρα, που θα είναι υποχρεωτικά τα γιλέκα, θα είναι όλοι τους εύκολος στόχος και πιθανότατα θα δέρνονται οι δημοσιογράφοι και από τα ΜΑΤ και από τους προβοκάτορες!

Και πως θα γίνεται το ρεπορτάζ, κύριοι «σερίφηδες», θα είναι οι δημοσιογράφοι μαντρωμένοι εκεί που θέλετε και όταν υπάρχουν επεισόδια σε άλλο σημείο της διαδήλωσης, να μην είναι κανένας να καταγράφει όσα γίνονται?

Αν ζούσε σήμερα ο αξέχαστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος (που, ως νομικός έδινε μάχες στα δικαστήρια για την ελευθερία του τύπου) και τον ρωτούσαμε «υπουργέ πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε νομοσχέδιο που ετοίμασε, για τα συλλαλητήρια, θέλει τους δημοσιογράφους… «μαντρωμένους» σε συγκεκριμένο σημείο, που θα υποδείξει αξιωματικός της Αστυνομίας και μέσω αυτού θα ασκούν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα;».

«Να του πείτε τον κακό του το φλάρο!», θα ήταν η πρώτη του αντίδραση. ΄Ετσι μιλούσε, κάθε φορά, που, του επισημαίναμε «παρεκτροπές και ακρότητες» συναδέλφων του υπουργών.

Και αμέσως μετά, θα άρχιζε να απαριθμεί τι κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα για να ελέγχουν τα ΜΜΕ, αλλά και ποιες είναι οι διατάξεις τόσο του Συντάγματος, οι οδηγίες της ΕΕ, αλλά και σχετικά κείμενα διεθνών οργανισμών, όπως και τη νομολογία από δίκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στους χώρους που εξελίσσονται τα γεγονότα. «΄Αστραφτε και βρόνταγε», ακόμα και στην παραμικρή νύξη, που, στρέφονταν, έστω καλυμμένα, κατά της ελευθερίας του τύπου. Μεγάλε Βαγγέλη, πόσο μας λείπεις…

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση χώρου για τους δημοσιογράφους, ανέφερε:

“Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση”.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γεγονότα, ο υπουργός απάντησε:

“Απολύτως όχι. Αντίθετα σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα”.

Όμως, γιατί κανένας δεν πιστεύει τις… «καλές» του προθέσεις και βλέπουν όλοι, αυτό που πραγματικά σχεδιάζεται, δλδ να μην καταγράφουν οι δημοσιογράφοι τους συνήθεις ανελέητους ξυλοδαρμούς; ΄Αλλωστε, πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος με Νόμο απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση ξυλοδαρμών στα συλλαλητήρια! Είναι κατά κάποιο τρόπο και νέα «ευρωπαϊκή ματιά» για τη σχέση τύπου- Αστυνομίας. Εδώ, δεν το λένε ευθέως, «το πάνε γλυκά»… «θα κάθεστε σε μια άκρη, εκεί που θα σας πούμε, γιατί θέλουμε να προστατέψουμε τη σωματική σας ακεραιότητα»…

Πάντως η ΕΣΗΕΑ, που σωστά διέκρινε την… «παγίδα», ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το θέμα, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από το νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», με επιστολή της, που, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν».

Ελπίζουμε, μετά τη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ, να κατανοήσει ο κ. υπουργός, το επιχειρούμενο «ατόπημα» και να αναγνωρίσει την ωριμότητα και την πείρα των δημοσιογράφων, που ξέρουν καλά με ποιο τρόπο θα κάνουν το ρεπορτάζ, για το που και πότε θα κινηθούν μέσα στον όγκο της διαδήλωσης, τι θα φωτογραφήσουν, τι θα βιντεοσκοπήσουν και τι θα επιλέξουν τελικά να προβάλουν στο μέσο που εργάζονται, με τη δική τους ελεύθερη επιλογή και κρίση.

Αν πάλι επιμένει ο υπουργός να τους «βοηθήσει» και να τους «προστατέψει», ας ακούσει, τουλάχιστο, τις προτάσεις, που, έχουν να του κάνουν εκείνοι…

The following two tabs change content below.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή