Μεγάλη έκθεση για έναν από τους «πατέρες» των ειδικών εφέ

by Times Newsroom 1

Πριν τη συνθετική εικόνα, η τεχνική stop motion εξασφάλιζε τα ειδικά εφέ στις ταινίες φαντασίας. Ο «πατέρας» του -με μεγάλη επίδραση- στυλ stop motion, που έμεινε γνωστό ως «Dynamation», Ρέι Χαριχάουζεν (Ray Harryhausen), θα τιμηθεί του χρόνου με μεγάλη έκθεση των φημισμένων δημιουργημάτων του, στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας.

Φωτογραφίες των πρώτων αποκατεστημένων μοντέλων των όντων που μας «τρόμαξαν» σε ταινίες όπως «The 7th Voyage of Sinbad» (1958), «Jason and the Argonauts» (1963) και «Clash of the Titans» (1981) δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα, για να συμπέσουν με τα γενέθλια που θα ήταν τα 99ά του δημιουργού.

Ο Χαριχάουζεν –που απεβίωσε το 2013- επηρέασε έντονα καλλιτέχνες του stop motion όπως τους Χένρι Σέλικ και Φιλ Τίπετ αλλά και σκηνοθέτες όπως τους Τζορτζ Λούκας, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζέι Τζέι Έιμπραμς.

«Είναι εκπληκτική εμπειρία το να βλέπεις να ξαναζωντανεύουν κάποια από τα πιο φημισμένα μυθολογικά όντα της ιστορίας του κινηματογράφου» δήλωσε ο Σάιμον Γκρουμ, διευθυντής του Τμήματος  Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στην National Galleries of Scotland.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε μαζί με τη Βανέσα και το “The Ray and Diana Harryhausen Foundation” για να στήσουμε από κοινού τη μεγαλύτερη και πιο θεαματική έως σήμερα έκθεση που θα τιμά τη ζωή και το έργο του Ρέι Χαριχάουζεν, ενός τιτάνα του κινηματογράφου».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή