Μεγαλοπρεπής στέψη του νέου βασιλιά των Ζουλού στη Νότα Αφρική – Σκότωσε ένα λιοντάρι λίγες ημέρες πριν

Χιλιάδες Ζουλού, ντυμένοι με δέρματα ζώων χόρεψαν πολεμικούς χορούς, κοπέλες χόρευαν γυμνόστηθες, δεκάδες αγελάδες θανατώθηκαν

by Times Newsroom

Φορώντας μια παραδοσιακή στολή με μαύρα φτερά, ενθρονίστηκε χθες Σάββατο στη Νότια Αφρική ο νέος βασιλιάς των Ζουλού. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να επευφημήσει τον 47χρονο Μισουζούλου, ο οποίος διαδέχεται τον πατέρα του Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι που πέθανε πέρυσι ύστερα από 50 χρόνια στον θρόνο.

Μπορεί ο βασιλιάς των Ζουλού να μην έχει εκτελεστική εξουσία, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη της μεγαλύτερης εθνότητας της Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθώντας πιστά το τελετουργικό, ο Μισουζούλου σκότωσε ένα λιοντάρι λίγες ημέρες πριν από την τελετή στέψης.

Χιλιάδες Ζουλού, ντυμένοι με δέρματα ζώων χόρεψαν πολεμικούς χορούς, υποδεχόμενοι τον νέο βασιλιά. Ποιητές εξυμνούσαν την ιστορία των Ζουλού, ενώ κοπέλες χόρευαν γυμνόστηθες. Δεκάδες αγελάδες θανατώθηκαν για τους πολυπληθείς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπείες φυλών από γειτονικές χώρες που έφεραν δώρα στον νέο ηγέτη των Ζουλού.

«Είναι μεγάλη μέρα, όταν ο βασιλιάς μας ανέρχεται επισήμως στον θρόνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο 59χρονος Θέμπα Φακάζι, ένας από τους πολεμιστές που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του βασιλιά των Ζουλού, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι περίπου 11 εκατομμύρια Ζουλού – σχεδόν ένας στους πέντε Νοτιοαφρικανούς – είναι απόγονοι του Σάκα, ενός χαρισματικού ηγέτη και στρατιωτικής ιδιοφυΐας που έγραψε ιστορία στον αγώνα ενάντια στη βρετανική αυτοκρατορία.

Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει για το έθνος των Ζουλού, είπε ο νέος βασιλιάς. «Υπόσχομαι ότι θα εργαστώ για να το ενώσω», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος.

Για περισσότερο από έναν χρόνο, η διαμάχη για τη διαδοχή είχε προκαλέσει έριδες. Η πρώτη σύζυγος του αείμνηστου βασιλιά και η φυλή της αμφισβητούν τη νομιμότητα της στέψης του Μισουζούλου, ο οποίος γεννήθηκε από την τρίτη σύζυγο του Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι.

Ο 47χρονος βασιλιάς, που έχει ήδη δύο συζύγους και τέσσερα παιδιά, έχει τον ρόλο εγγυητή της ειρήνης στο βασίλειό του. Ο πατέρας του ελάμβανε περίπου 75.000 ευρώ ετησίως για προσωπική του χρήση και είχε έναν προϋπολογισμό 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του βασιλείου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο ηγέτης των Ζουλού έχει υπό την εποπτεία του μια έκταση σχεδόν 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περίπου όσο το Βέλγιο – από την οποία μπορεί να εισπράττει ενοίκια.

Μετά την παραδοσιακή τελετή, ο νέος βασιλιάς των Ζουλού πρέπει να αναγνωριστεί επισήμως από τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα τους επόμενους μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή