Melitta Bentz – η γυναίκα που εφηύρε το φίλτρο του καφέ

Πώς μια νοικοκυρά από τη Δρέσδη έφερε επανάσταση στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ

by Times Newsroom
  • Aleksandra Strzelichowska

Αν είστε λάτρεις του καφέ, πιθανότατα έχετε δοκιμάσει καφέ φίλτρου. Οι λάτρεις αυτού του τρόπου παρασκευής το εκτιμούν για την καθαρή, καθαρή και σταθερή γεύση του. Φτιάξτε ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ και διαβάστε την ιστορία της εφευρέτη του φίλτρου καφέ Melitta Bentz. Αυτή είναι μια ιστορία για την επιμονή, την επίλυση προβλημάτων μέσω δοκιμής και λάθους και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μια αναζήτηση για ένα πιο ευχάριστο φλιτζάνι καφέ

Η Amalie Auguste Melitta Liebscher γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1873 στη Δρέσδη σε μια οικογένεια επιχειρηματιών. Ο πατέρας της ήταν εκδότης και βιβλιοπώλης και οι παππούδες της είχαν ζυθοποιείο.

black and white portrait photo of Melitta and Hugo Bentz

Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Johannes Emil Hugo Bentz, ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την εκπαίδευσή της. Ήταν νοικοκυρά, διατηρούσε νοικοκυριό και φρόντιζε τον άντρα της και τα παιδιά τους: δύο γιους, τον Γουίλι και τον Χορστ, και την κόρη Χέρτα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Μελίττα ξεκινούσε τις μέρες της με ένα φλιτζάνι καφέ, που της άφηνε μια πικρή γεύση στα χείλη. Ή με χώματα στο στόμα της. Οι τυπικές μέθοδοι παρασκευής στην εποχή της ήταν οι διηθητές πορσελάνης ή τα φίλτρα υφασμάτων. Αυτοί παρήγαγαν υπερβολικά παρασκευασμένο καφέ που συχνά περιείχε υπολείμματα που επιπλέουν στο φλιτζάνι. Αυτή ήταν μια κοινή εμπειρία που αποδέχτηκε ο υπόλοιπος κόσμος – αλλά όχι η Melitta.

colour photograph of a green ceramic coffee filter

Ήξερε ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργήσει ένα καθαρό και γευστικό φλιτζάνι καφέ. Έτσι αποφάσισε να το βρει. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτησή της για ένα πιο απολαυστικό φλιτζάνι καφέ μέσω δοκιμής και λάθους, δοκιμάζοντας κάθε είδους υλικά και τεχνικές. Μια μέρα, βρήκε μια λύση που παρήγαγε ένα καθαρό και νόστιμο αφέψημα.

Από ένα σχολικό τετράδιο σε ένα δελτίο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Το υλικό που βοήθησε τη Melitta Bentz να προχωρήσει σε μια παρασκευή χωρίς σωματίδια ήταν το στυπόχαρτο από το σχολικό τετράδιο του μεγαλύτερου γιου της. Τρύπησε τρύπες στον πάτο ενός ορειχάλκινου δοχείου και έβαλε το χαρτί από πάνω. Ήταν ευχαριστημένη με τη γεύση του καφέ που παρασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο.

colour photograph of a silver metal coffee filter imprinted with words 'Original Melitta'
Έδειξε την ανακάλυψή της στους φίλους της. Ενθαρρυμένη από τον ενθουσιασμό τους και έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυνατοτήτων της ιδέας της, αποφάσισε να φέρει την εφεύρεσή της στην αγορά και υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στις 20 Ιουνίου 1908, το Αυτοκρατορικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της χορήγησε προστασία στο μοντέλο χρησιμότητας για το στρογγυλό φίλτρο της με προκατασκευασμένο διηθητικό χαρτί. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δημοσιεύτηκε επίσημα στο «Patentblatt» (δελτίο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας) τον Ιούλιο του 1908.

colour photograph of a red and green coffee filter box

colour photograph of coffee filters in a green and yellow box

Ανάπτυξη μιας ακμάζουσας οικογενειακής επιχείρησης

Η Melitta ξεκίνησε την εταιρεία της «M. Bentz’ σε ένα δωμάτιο του διαμερίσματος της οικογένειάς της με αρχικό κεφάλαιο 72 pfennigs. Ο σύζυγος και οι γιοι της Μελίττας ήταν οι πρώτοι υπάλληλοι της εταιρείας.

Η επιχείρηση άνθισε και μέσα σε λίγα χρόνια έλαβε χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Υγιεινής στη Δρέσδη. Το διαμέρισμα έγινε πολύ μικρό για την ακμάζουσα εταιρεία. Μετακόμισε σε νέα κεντρικά γραφεία στη Δρέσδη και άρχισε να προσλαμβάνει υπαλλήλους πέρα από τα μέλη της οικογένειας.

colour poster, featuring a large eye illustration on a dark blue background and words INTERNATIONALE HYGIENE-AUSSTELLUNG DRESDEN against dark green columns

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χαρτί έγινε σπάνιο εμπόρευμα και η εισαγωγή κόκκων καφέ απαγορεύτηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Η παραγωγή φίλτρων έπρεπε να τεθεί σε αναμονή: η Melitta αποφάσισε να αρχίσει να παράγει χαρτόκουτα για να επιβιώσει. Διηύθυνε την επιχείρηση μόνη της καθώς ο σύζυγός της κλήθηκε στο καθήκον.

colour illustration, a product box in a green and yellow circle with text in German

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η παραγωγή φίλτρων ξανάρχισε και η εταιρεία άρχισε γρήγορα να επεκτείνεται ξανά. Το 1925, η Melitta κυκλοφόρησε τις τυπικές κόκκινες και πράσινες συσκευασίες της για να διευκολύνει την αναγνώριση της μάρκας και να προστατευτεί από πολλούς μιμητές. Στη δεκαετία του 1930, η ιδιοκτησία της εταιρείας πέρασε στους δύο γιους της Melitta.

colour advert for Melitta filters featuring illustration of a pouring coffee pot

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Με τον καιρό, έγινε μια παγκόσμια εταιρεία – όλα από τα πειράματα της Melitta Bentz.

Πηγή: www.europeana.eu

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή