Μέλος των Pussy Riot μεταμφιέστηκε σε ντελιβερά για να διαφύγει από τη Μόσχα

Η ακτιβίστρια άφησε πίσω το κινητό της για να μην την εμποδίσει η αστυνομία

by Times Newsroom

Ένα μέλος του ρωσικού μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, η Μαρία Αλιόχινα, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία αφού ξεγέλασε τους αστυνομικούς μεταμφιεζόμενη σε διανομέα έτοιμου φαγητού.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Times, η 33χρονη πολιτική ακτιβίστρια εξιστορεί ότι κατάφερε να φύγει από τη Μόσχα με αυτό τον τρόπο αφήνοντας πίσω της το κινητό της τηλέφωνο για να εμποδίσει την αστυνομία να την εντοπίσει.

Στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα με τη γειτονική Λευκορωσία και μια εβδομάδα αργότερα -με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη από την Ισλανδία που της εξασφάλισε ταξιδιωτικά έγγραφα- μπόρεσε να περάσει στη Λιθουανία, έπειτα από πολλές προσπάθειες, σύμφωνα με τη συνέντευξη.

«Χάρηκα που έφτασα εκεί, γιατί είναι ένα μεγάλο και απρόβλεπτο φιλί αποχαιρετισμού για τις ρωσικές αρχές» σχολίασε ειρωνικά στην εφημερίδα.

Η Λιούσια Στέιν, επίσης μέλος των Pussy Riot, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της Μαρίας Αλιόχινα με την πράσινη στολή των διανομέων της εταιρεία Delivery Club και με μια τσάντα για την παράδοση γευμάτων στην πλάτη της.

Η Αλιόχινα «δεν εγκατέλειψε τη Ρωσία, έφυγε για περιοδεία» η οποία θα ξεκινήσει με μια συναυλία στις 12 Μαΐου στο Βερολίνο, για να συγκεντρώσει χρήματα για την Ουκρανία, σημείωσε στο Τwitter η Στέιν.

Η Αλιόχινα και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ρωσικών αρχών για πρώτη φορά όταν οργάνωσαν μια διαμαρτυρία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα, το 2012.

Παρότι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για τον ακτιβισμό τους, τα μέλη του συγκροτήματος συνέχισαν να καταφέρονται εναντίον του ηγέτη του Κρεμλίνου, με την Αλιόχινα να δηλώνει αποφασισμένη να πολεμήσει το σύστημα του Πούτιν. Αφού αποφυλακίστηκε, συνέχισε τον ακτιβισμό της και μαζί με ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος ίδρυσαν το δίκτυο ενημέρωσης MediaZona.

Τον Απρίλιο οι ρωσικές αρχές την έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της καταστολής όσων ήταν αντίθετοι στην εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια υποχρεώθηκε να περάσει 21 ημέρες σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή