Μενδώνη: «Καμία  παραποίηση εγγράφου δεν έγινε»

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη Διακήρυξη των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης

by Times Newsroom

«Καμία  παραποίηση εγγράφου δεν έγινε» είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, με θέμα «Παραποίηση από το ΥΠΠΟΑ της Διακήρυξης των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης», κάνοντας λόγο για μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Τι σημαίνει παραποιώ έγγραφο; Σημαίνει ότι παρεμβαίνω επί του εγγράφου, ότι παραχαράσσω το έγγραφο, ότι προσθέτω, αφαιρώ ή διορθώνω λέξεις ή φράσεις επί του εγγράφου. Στην προκειμένη περίπτωση ουδεμία παραποίηση εγγράφου συνέβη. Η Γαλλική Προεδρία, στο Άτυπο Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερίμνησε για την έκδοση κοινής Διακήρυξης (Declaration) που υπεγράφη από τους συμμετέχοντες Υπουργούς, οι οποίοι καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας. Στην εν λόγω Διακήρυξη εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις απειλές και τις σοβαρές ζημιές στην κληρονομιά της Ουκρανίας, όπως σε μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, μνημεία και πόλεις και δηλώνουν την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, επαγγελματίες του πολιτισμού και των Μέσων Ενημέρωσης. Τη Διακήρυξη αυτή, με ιδιαίτερη τιμή προσυπέγραψα. Η Διακήρυξη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, την καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής. Προφανώς δεν έχει υποστεί καμία παραποίηση».

Στην κατηγορία ότι με την απόφαση αποκλεισμού των ρωσικών παραγωγών τίθεται έλλειμμα Δημοκρατίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Να δούμε ποιον αφορά το θέμα της Δημοκρατίας. Εμάς που από την πρώτη στιγμή πήραμε καθαρή θέση υπερασπιζόμενοι ένα ανεξάρτητο κράτος εναντίον του εισβολέα; Ή εσάς που επί έναν ολόκληρο μήνα αποφεύγεται τις λέξεις “ρωσική εισβολή” τηρώντας μια καιροσκοπική στάση του “ναι μεν, αλλά”, εξομοιώνοντας τον θύτη με τα θύματα, αθωώνοντας ουσιαστικά τον θύτη; Για σας και το κόμμα που εκπροσωπείτε τίθεται έλλειμμα Δημοκρατίας. Είστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που εναντιωθήκατε στην αναστολή της συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων μας με τους αντίστοιχους ρωσικούς».

Στη δευτερολογία της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επικεντρώθηκε στη στήριξη της Ελλάδας, μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ουκρανικό λαό, στους καλλιτέχνες, στον πολιτισμό τους, στο δικαίωμά τους στην ειρήνη αλλά και στο δικαίωμα της Ευρώπης στην ειρήνη.

Εντάσσοντας την οδηγία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης για μη συνεργασία με ρωσικούς κρατικούς φορείς ή με φορείς που χρηματοδοτούνται είτε στηρίζουν είτε στηρίζονται από το ρωσικό κράτος, επικαλέστηκε την απόφαση του παγκόσμιου διανομέα των Bolshoi Ballet Live να αναβάλει την απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα της παράστασης της Λίμνης των Κύκνων. Αναφέρθηκε, επίσης, στη ματαίωση της προγραμματισμένης περιοδείας του Μπολσόι στο Covent Garden, στη ματαίωση της καλοκαιρινής περιοδείας του Θεάτρου Στανισλάβσκι στο Ισραήλ, στην αναβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, στις παραιτήσεις καλλιτεχνικών διευθυντών μεγάλων κρατικών πολιτιστικών οργανισμών στη Ρωσία, στην αναστολή από πλήθος αλλοδαπών καλλιτεχνών των συμφωνιών τους με ρωσικούς φορείς. «Κάναμε ό,τι έκανε όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Αμερική» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη αποσιώπηση της αλήθειας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή