Μένουμε Θεσσαλονίκη: «Το γενικευμένο μπάχαλο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της πανδημίας»

by Times Newsroom

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να περιγράφονται σ’ ένα εγχειρίδιο για το «τι να μην κάνουμε», προκειμένου να αποφύγουμε την όξυνση της πανδημίας, και κατά συνέπεια την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση, έχει πετάξει «λευκή πετσέτα»: Επιτήρηση των μέτρων δεν υφίσταται, ιδίως σε ό,τι αφορά στα καφέ της πόλης, με τους θαμώνες να έχουν επιστρέψει από μόνοι τους στην κανονικότητα· οι εξαγγελίες είναι ιδιαιτέρως αντιφατικές, δημιουργούν φρούδες ελπίδες, που διαψεύδονται πανηγυρικά νύχτα Παρασκευής ψαλιδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον τρόπο που το κράτος διαχειρίζεται την πανδημία· λείπει από αυτήν την διαχείριση ο γενικός συντονισμός και η καθοδήγηση που θα έδινε την εντύπωση ελέγχου της κατάστασης και θα ενθάρρυνε την τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών.

Η αντιπολίτευση –κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική– ακολουθεί κατά πόδας την κυβέρνηση στην «μπαχαλοποίηση», αντί να θέσει τον δικό της φραγμό απέναντί της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως της αξιωματικής, χρησιμοποιούν την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και την εξάπλωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας για να ψαρέψουν ψήφους, και όχι για ν’ αναγκάσουν την κυβέρνηση ν’ ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Αποδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι ο «κομματικός πατριωτισμός» είναι πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο. Την ίδια στιγμή, στο πανεπιστήμιο, κάποιοι φοιτητές νομίζουν ότι ζουν την δική του «κινηματική άνοιξη» οργανώνοντας πάρτι και «δράσεις» στην πλατεία Χημείου, ενώ δίπλα, στο νοσοκομείο Γεννηματάς και το ΑΧΕΠΑ οι εργαζόμενοι δίνουν μέρα-νύχτα πραγματική μάχη με την πανδημία.

Ακόμα και ο εμπορικός κόσμος, ενώ έχει απόλυτο δίκιο όταν καταγγέλλει την κυβερνητική παλινωδία, φλερτάρει με την ίδια την λογική της «ανυπακοής» στα υγειονομικά μέτρα: Ωστόσο, διαπράττει ένα τεράστιο λάθος, καθώς η περαιτέρω υπονόμευση των υγειονομικών μέτρων, επιτείνει την όξυνση της πανδημίας, και υπονομεύει άμεσα πρώτα απ’ όλα το δικό του μέλλον. Είναι μια κίνηση που πλήττει περισσότερο την ίδια την κοινωνία, παρά πιέζει την ίδια κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το γενικό μπάχαλο, που επιτείνει την πανδημία, και άρα αυξάνει περισσότερο το δυσβάσταχτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που όχι μόνον καθυστερεί την γενική οικονομική και οικονομικής ανάκαμψης και πλήττει πολλαπλώς τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας μας. Είναι πασιφανές ότι όσο παρατείνεται η πανδημία καθαυτή, τόσο θα χάνονται θέσεις εργασίας και θα κλείνουν οι επιχειρήσεις.

Έτσι, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα μεταβάλλεται σε μέρος του προβλήματος, και η χώρα πλέει ακυβέρνητη μέσα στην πανδημική τρικυμία.

Ως δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» καταθέτουμε τις ακόλουθες γενικές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης:

1) Να μην λειτουργεί η επιτροπή λοιμωξιολόγων σαν Βαβέλ στα ΜΜΕ, με το κάθε μέλος της να τοποθετείται επί των υγειονομικών μέτρων. Κουράζουν ακόμα περισσότερο μια ήδη κουρασμένη κοινωνία, κάτι που συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης. Να οριστεί εκπρόσωπος τύπου, οι ανακοινώσεις να είναι μετρημένες και να έχουν οριστικό χαρακτήρα.

2) Για το κλείσιμο/άνοιγμα μιας περιοχής να καθοριστεί από την κυβέρνηση, τις ομάδες ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπους των δύο βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης επιδημιολογικό πρωτόκολλο (αριθμός κρουσμάτων, ανίχνευση της διασποράς από τα λήμματα, εντοπισμός ενδεχομένων σημείων υπερδιασποράς), που να ενεργοποιείται αυτόματα αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιστημονικά δεδομένα. Το ειδικό καθεστώς αυξημένης υγειονομικής επιτήρησης να δίνει περισσότερη έμφαση σε εξειδικευμένα μέτρα και λιγότερο σε οριζόντια, η αποτελεσματικότητα των οποίων φθίνει αποδεδειγμένα.

3) Να σταματήσουν οι αντιφατικές ανακοινώσεις. Να υπάρχει καθεστώς ισονομίας στην εφαρμογή των μέτρων, και να μην υπάρχει άτυπη εξαίρεση από αυτά, για λόγους αποφυγής του πολιτικού κόστους. Και η καλύτερη «ανακοίνωση» πρέπει να συνοδεύεται από το παράδειγμα της προσωπικής στάσης – αν οι κυβερνητικοί ή άλλοι αξιωματούχοι πρώτοι «παραβιάζουν» τα υγειονομικά μέτρα της Πολιτείας, ο λαός θα κάνει χειρότερα.

4) Να συντονίσει επιτέλους η κυβέρνηση τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε νομό να υπάρχει λίστα με διαθέσιμες κλίνες κόβιντ, οι οποίες εντάσσονται αυτόματα στο σύστημα διαχείρισης. Επίσης, να διαχωρίσει τις διαθέσιμες κλίνες για τον κορωνοϊό από τις υπόλοιπες, ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι θεραπείες για τους υπόλοιπους ασθενείς.

5) Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει τους επιβεβαιωμένους ασθενείς του κορωνοϊού, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει παρακολούθηση από καταρτισμένο γιατρό σε καθημερινή βάση, με έμφαση στην πρόληψη των συμπτωμάτων (βλ. παρακάτω).

6) Σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστήμονες, να οριστεί από την κυβέρνηση πρωτόκολλο αντιμετώπισης/διαχείρισης των συμπτωμάτων και να γνωστοποιηθεί σε όλους τους γιατρούς της χώρας (δημόσιους και ιδιωτικούς): Βιταμίνες, ψευδάργυρος και άλλα ως επί το πλείστον οργανικά φάρμακα καθιστούν πιο ήπια την εκδήλωση της ασθένειας και απομακρύνουν όσους έχουν ασθενήσει από την προοπτική της νοσηλείας. Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους ασθενείς πότε θα καταλήξουν στο νοσοκομείο (ή χειρότερα, τις ΜΕΘ) για να διαπιστώνουμε μετά κορεσμό των υγειονομικών δομών.

7) Να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και να εξετάζονται με προσοχή όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που έχουν σχέση με τη νοσηλεία και την θεραπεία της νόσου.

8) Το αδιέξοδο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας είναι πολύ βαθύ, και χρόνιο, αφορά πρωτίστως στην παραγωγική της καθίζηση, και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέριμνες ώστε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης για να το αντιμετωπίσει. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης σ’ έναν δεύτερο αναπτυξιακό πόλο της χώρας, απαντάει και στο αίτημα της αποκέντρωσης, και συμβάλλει στην ευρύτερη άρση του παρασιτικού οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή