Μέρκελ: Ανοίγει ο δρόμος για πολιτικά deals με τις ΗΠΑ μετά την άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2

by Times Newsroom 1

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις σχέσεις με τη Ρωσία μετά την παραίτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις για τον γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Μπάιντεν μας πλησίασε και σε σχέση με τη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίο έχουμε διαφορετικές απόψεις. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το ποιά είναι τα αναγκαία κοινά μας σημεία σε σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή της συνέντευξη στα δίκτυα ΑRD και WDR στο περιθώριο του διαδικτυακού Europaforum.

Όταν ρωτήθηκε τι θα πάρει από τη Γερμανία ή την Ευρώπη ως αντάλλαγμα ο Μπάιντεν για την παραίτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Θα συναντήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Σύνοδο των G7 από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Είμαι υπέρ της τήρησης εκ μέρους της Γερμανίας της υπόσχεσης να αυξήσουμε περαιτέρω τον αμυντικό προϋπολογισμό μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα, αλλά αυτά τα πράγματα δεν τα μετράμε με το χιλιοστό ούτε τα ζυγίζουμε με το γραμμάριο. Οι εταιρικές σχέσεις συνίστανται στην προσπάθεια να προσεγγίζουμε τις σκέψεις και τις θέσεις του άλλου και να βρίσκουμε καλές συμβιβαστικές λύσεις».

Ανοίγει ο δρόμος για πολιτικά deals

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων του ARD και του NDR ότι γίνονται πάντα deals στην πολιτική, η καγκελάριος είπε: «Γι’ αυτά μιλάμε συνήθως όταν τελειώσουν. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, υπάρχει μια πολύ ευρεία ατζέντα θεμάτων».

Σε έκθεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, αναφέρεται ότι η παραίτηση από τις κυρώσεις κατά της εταιρίας Nord Stream 2, του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου Ματίας Βάρνινγκ και τεσσάρων άλλων συνεργατών είναι προς το «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ. Ως λόγος αναφέρεται ότι «τέτοιες κυρώσεις θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, ARD, NDR

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή