Meta: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απολύει 11.000 εργαζόμενους – Πόση αποζημίωση θα πάρουν

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη, λυπάμαι ιδιαίτερα»

by Times Newsroom

Την πόρτα εξόδου βλέπουν 11.000 εργαζόμενοι της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook,ιδιοκτήτριας και του Instagram. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με ένα μέιλ που ανέβασε στο blog του, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει.

«Σήμερα μοιράζομαι μερικές από τις πιο δύσκολες αλλαγές που κάναμε στην ιστορία της Meta. Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 13% και να απολύσω περισσότερους από 11.000 ταλαντούχους υπαλλήλους μας. Λαμβάνουμε επίσης μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για να γίνουμε μια πιο αποτελεσματική εταιρεία, μειώνοντας τις δαπάνες και παρατείνοντας το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο» λέει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται» έγραψε.

«Πώς φτάσαμε ως εδώ»

Στη συνέχεια περιγράφει πώς έφτασε η εταιρεία να απολύει τόσους εργαζόμενους. «Στην αρχή του Covid, ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων. Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο πίστευα και εγώ, γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα. Όχι μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων έριξε τα έσοδά μας πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό».

Στο μέιλ του λέει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να γίνει μια απόλυση, αλλά ελπίζουμε να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε σε αυτή τη διαδικασία. Όλοι θα λάβουν σύντομα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας ενημερώνει για το τι σημαίνει αυτή η απόλυση για εσάς. Μετά από αυτό, κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιον για να απαντηθούν οι ερωτήσεις του και να συμμετάσχει σε ενημερωτικές συναντήσεις».

Τι θα δώσει στους εργαζόμενους

Ο ιδρυτής του Facebook ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι θα καταβάλλει, μεταξύ άλλων:

  • Αποζημίωση 16 εβδομάδες βασικού μισθού συν δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας, χωρίς ανώτατο όριο.
  • Θα καλύψει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για έξι μήνες
  • Θα παρέχει για τρεις μήνες επαγγελματικές συμβουλές για ανεύρεση νέας εργασίας
  • Για όσους είναι στις ΗΠΑ με βίζα αναφέρει: «όλοι θα έχουν χρόνο να κάνουν σχέδια και να επεξεργαστούν το μεταναστευτικό τους καθεστώς. Διαθέτουμε ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης για να σας καθοδηγήσουν με βάση το τι χρειάζεστε εσείς και η οικογένειά σας»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή