Μεταναστευτικό: Συνεργασία με τη Σλοβενία και εύσημα στην Ελλάδα για τη διαχείριση

by Times Newsroom 1

«Είναι σαφής η ανάγκη για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα διασφαλίζει υποχρεωτική και αποτελεσματική αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Μετανάτευσης, Νότης Μηταράκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας κ. Ales Hojs, η οποία επεσήμανε: «Εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά που κάνουν οι ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή του FRONTEX και του EASO στη Σάμο. Ό,τι κάνετε για την Ελλάδα, το κάνετε και για την Ευρώπη».

Με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας κ. Αles Hojs, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα υπό την ιδιότητα του επόμενου Προέδρου του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συναντήθηκε, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Hojs ,έχει σημαντικό συμβολισμό, καθώς η Σλοβενία αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία το β’ εξάμηνο του 2021.

Οι κκ. Μηταράκης και Hojs, συζήτησαν εκτενώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής αλλά και το αρραγές μέτωπο που έχει διαμορφωθεί με τις χώρες του Μεσογειακού νότου, τους MED5, στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι δύο υπουργοί, συζήτησαν διεξοδικά και τα πρόσφατα γεγονότα σε Ιταλία και Ισπανία, τα οποία συμφώνησαν ότι καταδεικνύουν πως διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση και συνολική προσέγγιση.

Νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Καθώς η Σλοβενία αναλαμβάνει την Προεδρία, σε μία κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημερώσα τον κ. Hojs για τις θέσεις μας, τις οποίες μοιραζόμαστε και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Med-5, καθιστώντας σαφή την ανάγκη για μία συμφωνία που θα διασφαλίζει υποχρεωτική και αποτελεσματική αλληλεγγύη. Έχουμε επισημάνει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε πέντε νησιά στο Αιγαίο και πέντε χώρες στη Μεσόγειο να σηκώνουν στους ώμους τους όλο το βάρος της διαχείρισης του Μεταναστευτικού εξ ονόματος του συνόλου της Ευρώπης».

«Ό,τι κάνετε για την Ελλάδα το κάνετε και για την Ευρώπη»

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας κ. Αles Hojs, δήλωσε: «Είχα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Μηταράκη. Χθες, επισκέφθηκα τη Σάμο και εντυπωσιάστηκα από την δουλειά που κάνουν οι ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της FRONTEX και του EASO. Θέλω να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές και προσωπικά εσάς κ. Μηταράκη, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ό,τι κάνετε για την Ελλάδα το κάνετε και για την Ευρώπη».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή